Mannerheim-tuottaja: Tuotantotiimiä uhattu

Suomen Marsalkka -elokuvan aiheuttama vihareaktio tuli suurena yllätyksenä, kertoi filmihankkeen tuottaja Erkko Lyytinen STT:lle tänään. Media kertoi tällä viikolla, että pääosin Keniassa kuvatussa elokuvassa Carl Gustaf Mannerheimia esittää kenialainen näyttelijä Telley Savalas Otieno.

– En ymmärrä tätä hommafoorumien reaktiota, vihareaktiota. Tässä pitää nostaa tuotantotiimin turvallisuustasoa yllättäen. Eihän se voi mennä niin, että ihmisten turvallisuutta aletaan uhkailla, jos he tekevät elokuvaa, Lyytinen sanoi.

Koska elokuva keskittyy Mannerheimin ihmissuhteisiin, tekijätiimi ei Lyytisen mukaan odottanut, että suomalaisten on vieläkin vaikeaa käsitellä aihetta.

– Mannerheim on näköjään yhä jossakin määrin tabu. Mutta ehkä uuden tulkinnan aika on nimenomaan nyt. Meidän täytyy pystyä kansakuntana kohtaamaan tämä.

Tarkemmat tiedot filmin teosta julkistetaan vasta torstaina, kun hankkeen tuotantoyhtiö Yleisradio järjestää tiedotustilaisuuden. Lyytinen kuitenkin kertoi, että elokuva kuvattiin pääosin Keniassa ja pieneltä osin Suomessa.

– Tämä on kansainvälinen filmituotanto. Siitäkin voi päätellä, että filmi on suunnattu kotimaan ohella ulkomaisille markkinoille.

Tutkiva journalismi harmi ja ilonaihe

Lyytinen myöntää, että filmin tekijöiden kannalta on hankalaa, kun tietoja Suomen Marsalkka -hankkeesta vuosi julkisuuteen etuajassa.

– Hanketta on tehty puolitoista vuotta, joten olimme odottaneet, että se pysyisi poissa uutisista myös nämä viimeiset päivät. Toisaalta tämä kertoo siitä, että Suomessa on valtavan hienoa tutkivaa journalismia. Itse asiassa (median tiedonhaku) todistaa osuvasti siitä sananvapaudesta, josta myös elokuvamme kertoo.

Ensimmäisenä Mannerheim-filmin afrikkalaisesta pääosan esittäjästä uutisoi Iltalehti tiistaina. Keskiviikkona Helsingin Sanomat julkaisi tekemänsä haastattelun, jossa Telley Savalas Otieno kertoi hankkeen vaiheista.

Varsin pienellä budjetilla valmistunutta Mannerheim-filmiä oli tekemässä parisenkymmentä ihmistä. Noin 50 minuutin mittainen elokuva saa ensi-iltansa 28. syyskuuta Helsingissä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla.

-Toivottavasti elokuva pääsee myös teatterilevitykseen Suomessa, Lyytinen lisää.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat