Mainos

Mandela viileänä USA:n rauhanturvaehdotukselle

Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela ei lauantaina lämmennyt Yhdysvaltain ehdotukselle perustaa Afrikkaan omat rauhanturvajoukot. Mandela keskusteli asiasta maassa vierailevan ulkoministeri Warren Christopherin kanssa.

Mandela vastusti ajatusta etupäässä siksi, että sitä on toistaiseksi ajanut lähinnä vain Yhdysvallat.
-Tämän kaltaisen ehdotuksen ei pitäisi tulla yhdestä maasta, vaan YK:n tulisi tehdä asiassa aloite. Siinä tapauksessa se saisi paljon laajempaa kannatusta, Mandela sanoi keskusteltuaan Christopherin kanssa Kapkaupungissa.

Mandela lisäsi kuitenkin, että Etelä-Afrikka voisi osallistua joukkojen perustamiseen, jos asiaa esittäisi YK ja Afrikan maiden yhteistyöjärjestö OAU.

Yhdysvallat haluaisi Afrikan maiden perustavan oman, 10 000 miehen vahvuisen rauhanturvajoukon, joka voitaisiin nopeasti siirtää alueen kriisipesäkkeisiin. Yhdysvallat on tarjoutunut osallistumaan rauhanturvaajien koulutukseen.

Mandela ja Christopher olivat erimielisiä myös YK:n pääsihteerin Boutros Boutros-Ghalin uudelleenvalinnasta. Yhdysvallat haluaa vaihtaa pääsihteeriä, kun taas Etelä-Afrikka monien muiden maanosan maiden tavoin kannattaa egyptiläisen Boutros-Ghalin valintaa toiselle viisivuotiskaudelle.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.