Mainos

Malmin kentästä kova vääntö hallituskumppanien kesken – "Päätöksenteko ei saa olla näin poukkoilevaa"

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) torjuu Malmin lentokentän säilyttämistä ajavan kansalaisaloitteen. Mykkänen huomauttaa STT:lle, että alueen lunastaminen valtiolle tulisi maksamaan satoja miljoonia euroja.  

– Kysyn, esittääkö joku vakavasti satojen miljoonien eurojen pakkolunastusta vai onko tämä vain löysää puhetta?  

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi eilen eduskunnassa aloitteen käsittelyn yhteydessä, että hallitus on valmis esimerkiksi maanvaihtoon kentän pelastamiseksi, jos Helsingin kaupunki suostuu siihen.  

Mykkänen muistuttaa, että valtio on jo 2014 tehnyt sopimuksen alueen hallinnan siirtämisestä Helsingille. Helsingissä valtuusto on päättänyt kaavoittaa alueelle asuntoja.  

– Meidän lähtökohtamme on se, että valtion pitää olla luotettava sopimuskumppani, Mykkänen sanoi.  

Video

Mykkäsen mukaan hallitus ei ole muodostanut yhteistä kantaa Malmin lentokenttää koskevasta aloitteesta.  

Sipilän väläyttämä aluevaihto ei Mykkäsen mukaan sekään ole realistinen ajatus, koska mitään yhtä suurta aluetta ei ole tarjolla.  

– Santahaminasta ei ole realistista luopua, enkä usko että siitä syntyy hallituksessa päätöstä. Nyt ei ole kysymys yhdestä kerrostalotontista vaan miljoonan kerrosneliön alueesta.  

Kaavoituskiistoihin uusi kierros  

Mykkäsen mukaan kansalaisaloitteen hyväksyminen olisi ennakkotapaus, jonka jälkeen kuntien kaavapäätöksiä voitaisiin kaataa kansalaisaloitteiden avulla.  

– Halutaanko luoda ylimääräinen valituskierrosmahdollisuus eduskunnan kautta jokaiseen ristiriitaiseen kaavapäätökseen?  

Lisäksi se olisi epäjohdonmukaista asuntopolitiikkaa.  

– Voimmeko samaan aikaan vaatia asuntorakentamisen merkittävää lisäämistä ja torpata keskeisen asuntorakentamiseen suunnitellun kohteen ilman realistisia vaihtoehtoja? Päätöksenteko ei saa olla näin poukkoilevaa, Mykkänen sanoi.  

Mykkänen vastaa kokoomuksen ministeriryhmässä liikenneasioista. Hän arveli, että kansalaisaloitetta koskevassa keskustelussa näkyy kuntavaalien läheisyys.  

Myös valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tviittasi eilen, ettei hallituksessa ole sovittu Malmin päätöksen perumisesta. Sipilä taas sanoi, että hallitus on jo ehdottanut Helsingille vapaaehtoista kaupan purkamista. Toistaiseksi hallituksen ehdotukset kaupan purkamisesta tai maanvaihdosta eivät ole kelvanneet kaupungille.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.