"Maksoin elämäni lainalla": Helka joutui nuorena äitinä tukeutumaan lainoihin elättääkseen itsensä ja vauvansa – maksaa yhä vuosien takaisia velkoja

Omat rahat: Nuoret velkaantuvat 10:35
Helka Belt kertoi tarinansa Huomenta Suomessa.

Bloggari ja kirjailija Helka Belt joutui turvautumaan lainoihin ja luottoihin elättääkseen itsensä ja vauvansa. Kun soppaan lisättiin vielä ero, jäi 20-vuotias äiti käytännössä yksin talousasioiden kanssa.

– Olin juuri aloittanut opiskelut lukion jälkeen. Lapsi tuli vähän yllättäen, niin ei ollut minkäänlaista rahallista turvaa. Opiskeluista jäin tietysti äitiyslomalle, niin ne tulot olivat kyllä hyvin, hyvin pienet, Belt kuvailee tilannettaan.

Hän sai asumistukea, lapsilisää ja elatusmaksua, mutta nämä eivät riittäneet talouden pyörittämiseen. Yksi keino tasapainottaa taloutta ja tuoda maksuvaraa oli ottaa lainoja ja luottoja.

– Nopeasti huomasin, että sillä tavalla saa helposti rahaa, Belt sanoo.

Vaipat ja vuokrat

Hän kertoo, että rahaa meni yksinkertaisesti elämiseen, kuten vaatteisiin ja ruokaan. Yllättävän paljon rahaa meni esimerkiksi vauvan vaippoihin. Myös pääkaupunkiseudun korkea vuokrataso verotti kukkaroa.

Kovasta paineesta huolimatta Belt välttyi luottohäiriömerkinnöiltä, sillä meni töihin valmistuttuaan ensimmäiseen ammattiinsa. Taloudellinen tilanne oli siis jo hiukan helpottanut, ennen kuin hän meni uudelleen opiskelemaan.

Nyt Belt on kahden korkeakoulututkinnon opiskellut nainen, mutta joutuu yhä lyhentämään tuota vuosien takaista lainapakettia. Tähän vaikutti muun muassa se, ettei hän voinut työskennellä opiskelun ohessa lapsensa takia, vaan joutui ottamaan opintolainaa.

– Opintolainalla tavallaan maksoin näitä edellisiä lainoja. Aina kun lainan lyhennys oli kuukaudessa tehty, niin sitten rupesin käyttämään niitä lainoja uudestaan. Sehän on sellainen kierre, kun ei pysty elämään ilman luottoa, että sitten maksoin elämäni lainalla, Belt selittää.

Esimerkiksi viime kuussa Beltin menot olivat 2 255 euroa. Lainoihin kului kuukaudessa 410 euroa sekä ylimääräinen lainan maksu 200 euroa.

– Ajatus on vain se, että jos tuossa ei olisi noita lainoja, niin kuinka paljon minulla olisi käyttää sitä rahaa, Belt pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat