BB-Jasmiina otti pikavippejä ja osteli osamaksulla – pian hän oli korviaan myöten veloissa ja ulosoton asiakas: "Ei ole yhtä tai kahta yötä, kun olen itkenyt, mitä teen"

5:30
BB-Jasmiina otti pikavippejä ja osteli osamaksulla – kertoo nyt, kuinka bileillat syöksivät velkakierteeseen.

Jasmiina sai maksettua kaikki velkansa BB-voittopotin ansiosta.

Jasmiina Yildiz voitti Big Brother Suomi -ohjelman tänä vuonna ja sai siitä palkinnokseen reilu 30 000 euron voittopotin. Rahat tulivat Jasmiinalle tarpeen, sillä nainen oli pahasti veloissa ja ulosoton vakioasiakas. Voittorahat mahdollistivat sen, että hän sai maksettua ulosottoon menneet laskunsa pois ja pääsi aloittamaan elämänsä puhtaalta pöydältä.

Jasmiina oli 16-vuotias, kun hän muutti omilleen asumaan. 18-vuotiaana Jasmiina ymmärsi, että hän voi itse päättää rahoistaan ja ottaa lainoja nimiinsä. Pian lainoja alkoi kertyä eri paikkoihin, eikä hänellä ollutkaan varaa maksaa niitä pois.

– Jossain vaiheessa tulee se hällä väliä -asenne, kun on jo rästejä ja laskuja maksamatta, tämä menee samaan konkurssiin. Siinä helposti tulee sellainen luovuttaminen.

Rahat nopeasti tilille

Jasmiina paljastaa tuhlanneensa rahaa kaikkeen turhaan. Hän saattoi ostaa juhlia varten uuden mekon, johon tarvitsi tietenkin sopivat kengät ja korut. Meikeistä ei kelvannut halvimmat merkit, vaan hän halusi laatua.

Jasmiina kertoo, kuinka juhlailtoina oli puolestaan helppo saada rahaa – piti laittaa vain yksi tekstiviesti ja pian biletykseen tarkoitetut rahat olivat tilillä.

– Siinä alkaa helposti ottamaan pikavippejä, kun se tulee vartissa tilille. Sitä ei tajua, että se kasvaa koko ajan korkoa ja se pitää maksaa pois.

Lainoissa korot kasvoivat, mutta Jasmiina sivuutti asian. Hän ajatteli mielessään, että kaikki aina järjestyy.

– Kun laskujen eräpäivät tulee, yrität siirtää ja siirtää, jossain vaiheessa se ei enää onnistu. Siinä vaiheessa ei ole oikein vaihtoehtoja ja ne menevät jatkotoimenpiteisiin.

Keksi jatkuvasti tekosyitä

Jasmiina oli epävarma nuori nainen ja hän haki iloa materiasta. Hän keksi itselleen jatkuvasti tekosyitä, miksi tarvitsi uusia asioita elämäänsä, milloin oli ollut raskas päivä tai viikko.

– Minä koen, että siinä oli mielenterveysongelmia, masennusta, ahdistuneisuutta – ja sitä, että oli 16-vuotiaana muuttanut pois kotoa ja olit tavallaan itsekseen.

– Uskon tosi paljon, että siinä oli paljon mielen kanssa vaikutusta, että lähti hakemaan iloa jostain. Siinä vaiheessa se oli materia ja tapahtumat.

"Olen joutunut miettimään, mitä syön"

Jasmiinan velkataakka kasvoi parissa vuodessa huimasti. Pahimmillaan velkaa oli 15 000 euroa, mutta tämän vuoden alkuun mennessä hän oli saanut lyhennettyä sitä 9 000 euroon. Ennen Big Brother -taloon astumista ravintolassa työskennelleen Jasmiinan palkasta ulosmitattiin aina osa velkoihin.

– Parhaimmassa tapauksessa käteen jäi 1000 euroa ja siitä voi jokainen laskea, kun pitää maksaa vuokrat ja elättää itsensä. Tulin toimeen, mutta elin kädestä suuhun. Olen joutunut miettimään, mitä ostaa, syö ja mitä tekee. Se vaikutti elämään todella radikaalisesti.

– Ei ole yhtä tai kahta yötä, kun olen itkenyt, mitä teen. Se on aina noloa ja ikävää pyytää apua joltain läheiseltä tai tuttavalta.

Big Brother -voittopotin ansiosta hän sai maksettua koko ulosottovelkansa pois.

Mitä Jasmiina tekisi nyt toisin? Katso video.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja