Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Makkaran syönti ja tupakointi on huono yhdistelmä – keuhkoahtaumatauti vaanii

Prosessoidut lihatuotteet lisäävät keuhkoahtaumataudin riskiä tupakoitsijoilla.
Prosessoidut lihatuotteet lisäävät keuhkoahtaumataudin riskiä tupakoitsijoilla.Lehtikuva
Julkaistu 15.11.2016 19:30

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Tupakointi on merkittävä keuhkoahtaumataudin riskitekijä, mutta tuo riski saattaa olla hieman suurempi, jos tupakoitsija syö lisäksi paljon makkaraa ja muita prosessoituja lihatuotteita. Prosessoimaton, tavallinen punainen liha ei liity suurentuneeseen riskiin, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 44 000 ruotsalaisen 44–79-vuotiaan miehen kolmetoistavuotiseen seurantaan. Miehet eivät sairastaneet keuhkoahtaumatautia tai syöpää tutkimuksen alkaessa, mutta seurannan aikana keuhkoahtaumatauti todettiin 1 900:llä.

Lihansyönti ei vaikuttanut savuttomien miesten keuhkoahtaumariskiin, mutta tupakoitsijoilla sairastumisriski suureni lihansyönnin kasvaessa.

Verrattuna prosessoituja lihatuotteita alle 25 grammaa päivässä syöviin riski sairastua keuhkoahtaumatautiin oli neljänneksen suurempi miehillä, jotka söivät ainakin 75 grammaa päivittäin. Prosessoimaton punainen liha ei vaikuttanut sairastumisriskeihin.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta teolliset lihatuotteet ja niiden runsas syöminen on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty moniin muihin kroonisiin sairauksiin, kuten diabetekseen ja aivoverenkiertohäiriöihin. On mahdollista, että makkarapainotteinen ruokavalio kuvastaa laajemminkin epäterveellisiä elämätapoja, jotka selittävät nyt saadut keuhkoahtaumatautia koskevat havainnot.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lisää aiheesta:

Millaisen kadun varrella asut? Vaikuttaa aivoinfarktiriskiinGrillauksen ikävä kääntöpuoli: Nostaa riskiä sairastua yleiseen tautiin – punainen liha erityisen haitallista?Paljon lihaa syövillä on enemmän ääreisvaltimotautiaSydänkohtaus iskee useammin mieheen kuin naiseen – syy epäselväPaljon perunaa syövien terveyttä tutkittiin – tämä oli lopputulosTupakointi näkyy verisuonissasi – lopettaminen voi pelastaa tilanteen
Studio55

Tuoreimmat aiheesta

Studio55
  • 06.03.201706:15
    Studio55

    20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luulet

  • 02.03.201708:06
    Studio55

    Hyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaa

  • 02.03.201706:15
    Syöpä

    Jo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolella

  • 01.03.201719:30
    Studio55

    Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

  • 01.03.201706:15
    Studio55

    Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa