Mäkisen kaverin firma teki kaupungin halliremontin tuntityönä

Kokoomuksen kansanedustajan ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan ystävän yritys urakoi vantaalaisen halliyhtiön palojärjestelmät tuntityönä. Kilpailuttamatta jättäminen herätti keskustelua myös halliyhtiön hallituksessa. Asian paljasti MTV Uutisten tutkiva ryhmä.  

Kaupungin enemmistöomisteinen Myyrmäen Urheiluhallit Oy teetti vuosina 2008-2009 palojärjestelmäremontin kahteen halliin. 

Työn teki Takuusähkö, jonka toinen omistaja ja toimitusjohtaja on kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tapani Mäkisen hyvä ystävä. Töiden loppulasku oli lähes 120 000 euroa. 

Urakka annettiin suoraan Takuusähkölle ja se tehtiin tuntityönä. Yrityksellä oli tuolloinkin puitesopimus huoltotöistä Vantaan kaupungin kanssa. Sopimus on lähtökohtaisesti tarkoitettu ennakoimattomiin, pienempiin korjaustöihin. 

Halliyhtiön johtaja: Urakka vaativa ja kiireellinen

Kun MTV Uutisten tutkiva ryhmä tiedusteli, onko Takuusähkö tehnyt halliin isompaa remonttia, yhtiön toimitusjohtaja Erkki Salo ei aluksi muistanut koko asiaa.

Kun toimitus otti uudelleen yhteyttä ja viittasi Takuusähkön nettisivuilla olevaan tietoon remontista, Salo muisti tapauksen. Hän selitti työn antamista suoraan Takuusähkölle sillä, että korkeassa hallissa tehtävä urakka oli niin vaativa.  

Myöhemmin hän vetosi myös kiireeseen. Palotarkastaja oli määrännyt järjestelmän uusittavaksi.

– Meille tuli aikamoinen kiire varmistaa, että hallit pysyvät auki. Päädyimme siihen, mihin meillä on oikeus eli käytimme kaupungin kilpailuttamaa yritystä.

Palotarkastajan määräys tuli huhtikuun lopussa ja siitä meni puolisen vuotta ennen kuin remontti aloitettiin. Siinä välissä remonttia ehti jo suunnitella suunnittelutoimisto. 

Salon mukaan hallitus teki päätöksen kilpailuttamatta jättämisestä syyskuun puolivälissä. Takuusähkön toimitusjohtajan Tommi Valtosen mukaan yritys tuli mukaan työhön syksyllä. Työt alkoivat lokakuussa ja ne tehtiin loppuun seuraavan vuoden kesällä.

"Tuntui etukäteen päätetyltä"

Tuolloinen hallituksen jäsen Timo Uppala kertoo ihmetelleensä kilpailuttamatta jättämistä. Olihan hallitus itse linjannut pari vuotta aiemmin, että remonteissa kilpailuttaminen on tärkeää. 

– Kysyin sitä sen takia, että oli selvästi jo etukäteen päätetty, mikä yritys sen tekee. Se kuulosti mun mielestä oudolta, koska isosta hankinnasta varmasti on kysymys. Onhan se avoin piikki pikkuisen hassu ajatus tällaisessa, Uppala selittää. 

Uppala oli tuolloin hallituksessa vähemmistöomistajan, paikallisen urheiluseuran edustajana. Sittemmin kaupunki on hankkinut koko halliyhtiön omistukseensa. 

Asiakirjat salattiin 

Tutkiva ryhmä pyysi kaupungin halliyhtiöltä nähtäväksi remonttiasiakirjoja, muun muassa hallituksen pöytäkirjan, sopimuksen ja laskuja. Ne luvattiinkin etsiä nähtäville.

Kun toimittaja saapui sovitusti katsomaan papereita, johtaja ilmoitti, että kaupunki onkin määrännyt ne salaisiksi.

Halliyhtiön johtaja Salo vakuuttaa, että Takuusähkön käyttämiseen remontissa ei vaikuttanut millään tavalla yritysjohtajan ystävyyssuhde kaupungin korkeaan luottamushenkilöön.

– Ei taatusti ollut mitään vaikutusta.  

Tiesittekö itse silloin tämän ystävyyssuhteen? 

– En voi sanoa sitä tietäväni. Minun on mahdoton ottaa tuohon kantaa.

Halliyhtiön johtaja Salo kuuluu itsekin Tapani Mäkisen tuttavapiiriin. Hänen nimensä löytyy myös Mäkisen eduskuntavaalien tukijalistalta. 

– Hän on kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja olen sitä mieltä, että Vantaa tarvitsee kansanedustajan. Hän on lähellä minun ajatusmaailmaani ja sen takia olen ollut häntä kannustamassa, Salo kertoo. 

Mäkinen: Asia minulle vieras

Tapani Mäkisen mukaan hänellä ei ole ollut mitään roolia asiassa. 

– Olen vasta nyt keskustellut asiasta apulaiskaupunginjohtaja Martti Lipposen kanssa. Kenenkään muun kanssa en ole asiasta puhunut. 

Takuusähkön toimitusjohtaja, Mäkisen ystävä Tommi Valtonen ei näe remonttijärjestelyssä mitään outoa. Hänen mukaansa tuntityönä tekeminen on vaativassa kohteessa normaalia. 

– Tällainen puitemenettely sopii silloin, kun suunnitelmat ovat epämääräiset eikä kokonaisuutta pystytä hallitsemaan. Sitä työtä ei pysty etukäteen sanomaan, onko se iso vai pieni. Vasta työn edetessä näkee, millä tavalla esimerkiksi vanhoja kaapelointeja voi hyödyntää. 

Valtonen myös korostaa, että yhtiön yhteistyö Vantaan kaupungin kanssa alkoi jo 1990-luvulla. Ystävyys Mäkisen kanssa on syntynyt vasta vuonna 2004. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja