Maitojuomat vastaan tavalliset maidot – mitkä ovat todelliset erot?

Valio toi markkinoille Arkimaito -nimellä kulkevan halvemman hintaluokan tuotteen, mutta käytännössä tätä tuotetta pitäisi kutsua maitojuomaksi. Mitä eroa maitojuomilla ja maidolla käytännössä on? Tutustu vertailuun!

Maitojuoma on elintarvikevalvonnan viranomaiskielellä määriteltynä ”nestemäinen maitovalmiste, jonka valmistukseen liittyy muuta käsittelyä kuin rasvan vakiointia, laktoosin hydrolyysia tai proteiinin, tiettyjen kivennäisaineiden tai vitamiinien rikastamista.” Kuluttajan suussa tuote maistuu samalta kuin maito ja käyttöominaisuuksiltaan tuote vastaa maitoa.

Suuri osa kaupasta saatavista maitojuomista on laktoosittomia. Nykyään laktoosi voidaan poistaa kokonaan maidosta sen käsittelyprosessin aikana, kun vielä viitisentoista vuotta sitten laktoosi-intolerantikot joivat kituuttaen makeanmakuista hylamaitoa. Valio toi vuonna 2001 markkinoille Suomen ensimmäisen laktoosittoman maitojuoman.

Katso maitotuotteiden ravintoarvot ja hintavertailu alla olevasta listauksesta.

Maitojuomat, ravintoarvot/100g, litrahinta:

Valio Arki maitojuoma proteiini 3g, 0,85 e/l

(rasvaton) kalsium 110mg

kalorit 32 kcal

Arla Ingman

Laktoositon maitojuoma proteiini 3,3g, 1,43 e/l

(rasvaton) kalsium 120mg

kalorit 26 kcal

Pirkka

laktoositon maitojuoma proteiini 3,3g, 1,39 e/l

(rasvaton) kalsium 120 mg

kalorit 25 kacl

Tavalliset maidot, ravintoarvot/100g:

Valio täysmaito

proteiini 3,5 g, 1,39 e/l

kalsium 120mg

kalorit 64 kcal

Rainbow kevytmaito

proteiini 3,2g, 0,99 e/l

kalsium 120mg

kalorit 46 kcal

Arla Ingman kevytmaito

proteiini 3,3g, 1,15 e/l

kalsium 120mg

kalorit 46 kcal

Erikoismaidot:

Valio Plus rasvaton maito

proteiini 5g, 1,59 e/l

kalsium 180mg

kalorit 40 kcal

Arla Ingman luomumaito

proteiini 3,3 g 1,49 e/l

kalsium 120mg

kalorit 33 kcal

Ainoastaan Valio Plus-maidossa on selkeästi korkeammat proteiini- ja kalsiumarvot, kuin vertailun muissa maidoissa. Kyseinen plus-maito on kuitenkin muihin laktoosipitoisiin, tavallisiin maitoihin verrattuna hintava. Kaikki muut maidot olivat proteiini- ja kalsiumarvoiltaan todella samanlaisia. Laktoositon maito on yleensä hintavampaa kuin tavallinen maito.

Kalsiumin määriä käytetään usein markkinointikeinona: Esimerkiksi Arla Ingmanin tuote-esittelysivulla kerrotaan, että kyseisen valmistajan luomumaito sisältää runsaasti kalsiumia. Tuote sisältää kuitenkin saman verran kalsiumia, kuin kaikki muutkin maidot vertailussa – lukuun ottamatta ValioPlus-maitoa, jossa on lisättyä kalsiumia. Valion uusi Arki-maitojuoma sisältää vähiten kalsiumia ja proteiinia, ja hintaero esimerkiksi Rainbow:n kevytmaitoon on todella pieni.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja