Mainos

Maistissa ajaneiden kootut selitykset: "Otin kolme olutta ja yhden viskin – mielestäni olen ihan ajokunnossa"

Helsingin poliisin tehostetussa liikennevalvonnassa moni kuljettaja jäi täpärästi alle rattijuopumusrajan.

Viime viikon aikana Helsingin poliisi puhallutti tehostetussa liikennevalvonnassa yhteensä 4 427 kuljettajaa. Puhallutuksissa paljastui kaksi törkeää rattijuopumusta ja viisi rattijuopumusta. Lisäksi kahden kuljettajan epäillään ajaneen huumausaineiden vaikutuksen alaisena.

Lisäksi 36 kuljettajan kohdalla alkometri nousi nollan yläpuolelle, mutta promillet jäivät alle rangaistavuuden rajan.

– Osa ajoi täysin huolettomana ratsiaan ja oli aivan varma, ettei yksi olut näkyisi missään. Järkytys oli todella suuri, kun alkoholia näkyikin veressä niin paljon, että tarvittiin tarkkuusalkometritesti, komisario Anne Hiltunen Helsingin poliisilaitokselta kertoo tiedotteessa.

Poliisit saivat kuulla puhallutusten yhteydessä monenlaisia selityksiä.

– Otin viisi saunaolutta noin tunti sitten. En tiedä, miksi lähdin ajamaan, sanoi rattijuopumuksesta epäilty 47-vuotias mies.

– Tiesin ettei rattijuopumusraja ylity parista oluesta, sanoi keski-ikäinen mies, joka puhalsi 0,3 promillea.

– Otin yhden ison oluen. Olikohan se sittenkin liian iso, pohti 25-vuotias mies, joka puhalsi niin ikään 0,3 promillea.

Osa koki olevansa ajokunnossa, vaikka alkoholia olisi nautittu illan aikana useampikin annos.

– Otin kolme olutta ja yhden viskin. Mielestäni olen ihan ajokunnossa, totesi parikymppinen mies, jonka promillemäärä jäi tarkkuusalkometrilla juuri ja juuri alle 0,5 promillen.

– Otin muutaman siiderin illan mittaan. Odotimme ravintolassa, että olen ajokunnossa. Yleensä en ota mitään, jos ajan, vakuutteli puolestaan 18-vuotias nainen, joka puhalsi ensin alkometriin yli 0,5 promillea, mutta tarkkuusalkometrissa tulos jäi alle rangaistavuuden.

Poliisin mukaan monet muutkin olivat arvelleet, ettei rattijuopumusraja ylittyisi parista oluesta. Tulos saattoi kuitenkin olla ensimmäisessä alkometripuhallutuksessa jopa yli rangaistavuuden, ja lopullinen ajokunto tarkastettiin tarkkuusalkometrilla.

– Vaikka nämä tulokset ovat edelleen huolestuttavat, täytyy positiivisena asiana mainita, että suurin osa ihmisistä vaikuttaa kokevan täysin selvänä ajamisen, ja poliisin puhallutukset ja liikennevalvonnan tärkeänä, Hiltunen sanoo.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.