Miten autoilu 5,74 promillen humalassa on edes mahdollista? Poliisi: "Todella harvinaisesta lukemasta kyse – ei ihan muutamalla paukulla saada"

6:28

Vuonna 1988 syntynyt mies puhalsi eilen illalla Vaasassa hämmentävät lukemat. Pysäköityihin autoihin törmäillyt mies puhalsi poliisin tarkistuksessa tuloksen 5,74 promillea, jonka pitäisi olla jo kohtalokas lukema.

Terveyskirjasto.fin taulukon mukaan 5,0 promillen lukemat kertovat jo tappavasta alkoholipitoisuudesta veressä. 

Yleisjohtaja, komisario Tomi Mansikkamäki Pohjanmaan poliisin tilannekeskuksesta kertoo, että kyseessä on seulanta-alkometrin antama ensimmäinen tulos.

– Joskus, jos alkoholia tai alkoholia sisältävää tuotetta on juuri nautittu, puhalluskoe saattaa näyttää 4-5 promillea. Tässäkin tapauksessa henkilöltä on otettu uusi puhallus, joka osoittaa pitoisuuden olleen laskusuunnassa, Mansikkamäki kertoo.

"Todella harvinainen lukema"

Poliisin toimintatapoihin kuuluu aina puhuttaa epäiltyä, ja jos saadaan viitteitä juuri nautitusta alkoholista, tehdään uusi puhallutus hetken päästä. Näin poissuljetaan limakalvoille mahdollisesti jääneen alkoholin vaikutus tulokseen. 

– Mutta kyllähän tässä eilisiltaisessa tapauksessa hyvin vahvasta humalatilasta puhutaan. Sitä ei ihan muutamalla terävällä paukulla saada. Ja todella harvinaisesta lukemasta on kyse, ei näitä todellakaan joka päivä täällä poliisikaan näe. 

Mansikkamäki painottaa, että kyseessä on ollut jo hyvin vahva myrkytystila. 

– Täytyy muistaa, että ihmisten sietokyvyllä on eroa. Joku pystyy kuljettamaan vielä autoa siinä vaiheessa, kun toinen on jo todella  huonossa kunnossa tai jopa tajuton alkoholin takia. 

Päihtynyt vaarantaa kaikki

Mansikkamäen mukaan vähäinenkin määrä alkoholia vaikuttaa jokaisen kuljettajan tarkkaavaisuuteen.

– Kaikilla havainnointikyky heikkenee. Vaikka itsestä tuntuisi, että ajokunto on ok, meitä ei ole luotu kuljettamaan minkäänlaisia ajoneuvoja päihtyneenä. Siinä vaarannetaan isosti kaikki tiellä liikkujat, itsensä mukaan lukien. 

Kovat lukemat puhaltaneen miehen epäillään syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen sekä liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja