Maidon hinta noussut – asiakkaat valikoivat entistä tarkemmin

Maidon hinnannousu on saanut asiakkaat pohtimaan tölkkivalintojaan aiempaa tarkemmin.

Ruokakeskon mukaan entistä useampi valitsee perusmaidon sijasta erikoismaitoja, koska hintaerot ovat tasaantuneet. Esimerkiksi luomumaitoa ostetaan enemmän kuin ennen. Kauppojen mukaan myös kaupan omat merkit, kuten Pirkka- ja Rainbow-maito, ovat olleet kilpailussa voittajia.

Maidon hinnannousuun on vaikuttanut muun muassa se, että viranomaiset puuttuivat viime vuoden lopussa Valion perusmaitojen hintoihin. Kilpailu- ja kuluttajavirasto syyttää yhtiötä siitä, että se aikoo liian alhaisella hinnoittelulla ajaa kilpailijat markkinoilta ja sitten nostaa hintoja.

Kiistan seurauksena Valio nosti helmikuussa perusmaitojen tukkuhintoja lähes kolmanneksen. Ruokakeskon ostojohtajan Harri Turusen mukaan muidenkin valmistajien hinnoissa on nähty korotuksia.

– Valion maidon myynti on laskenut suhteessa muihin merkkeihin, hän kertoo.

Tilastokeskuksen mukaan maito maksoi heinäkuussa keskimäärin lähes viidenneksen enemmän kuin vuotta aiemmin.

S-Ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu kertoo, että S-ryhmän maidon myynti litroissa on laskenut hieman tänä vuonna.

– Tämä on ensimmäinen vuosi meillä, kun maidon myynti laskee, Alarotu kertoo sähköpostitse.

Maito on silti peruselintarvike, jonka kysyntä ei heilahtele voimakkaasti. Hinnat myös vaihtelevat alueellisesti ja paikallisen kilpailutilanteen mukaan.

"Valio ajetaan Suomesta"

Valion ja viranomaisten maitokiista jatkuu parhaillaan markkinaoikeudessa, jolle Valio antoi vastikään loppulausunnon. Siinä se toisti kantansa siitä, että perusmaidon tukkuhinta on ollut yhtiölle kannattava.

– Meille on annettu ylihinnoittelukäsky. Jos tämä menee näin, Valion perusmaidot tippuvat pikkuhiljaa kauppojen valikoimista Suomessa, sanoi Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen STT:lle.

Valion mukaan sen osuus perusmaidoissa on laskenut alle 40 prosentin. Yhtiön mukaan ennen jupakkaa se myi perusmaitoja 380 miljoonaa litraa vuodessa, kun nyt määrä on tippunut 200 miljoonaan litraan.

Lue myös:

    Uusimmat