Mainos

Mahdollistavatko gravitaatioaallot aikamatkailun? Kosmologi vastaa

1:39

Kosmologi Syksy Räsänen pitää gravitaatioaaltojen löytymistä vuosikymmenen tärkeimpänä tiedeuutisena. Hän kertoo, mikä siinä on oleellista.

Gravitaatio- eli painovoima-aaltojen löytymistä on hehkutettu tiedemaailmassa laajalti. Räsäsen mukaan se avaa uusia tutkimuskulmia koko maailmankaikkeuteen.

– Tämä on fysiikassa merkittävin löytö sitten vuoden 1998, jolloin havaittiin, että maailmankaikkeuden laajeneminen on kiihtymässä.

Kaikkein oleellisinta Räsäsen mukaan on se, että nyt on havaittu ensimmäistä kertaa kahden mustan aukon törmäys. 

– Aikaisemmin on havaittu raskaita kappaleita, joita kiertää joku aine, tai joihin putoaa jotain ainetta. Nyt on nähty, että kaksi mustaa aukkoa sulautuu toisiinsa.

Gravitaatioaalloissa kysymys aika-avaruuden vääristymisestä

Vaikka tiedeyhteisössä gravitaatioaaltojen löytyminen on merkittävää, ei sillä Räsäsen mukaan ole juurikaan vaikutusta "mattimeikäläisten" elämään.

– 1600-luvulla klassisessa fysiikassa keksittiin, mikä kappale vetää mitäkin puoleensa. Isaac Newton esitti, että pitää olla joku, joka välittää tätä gravitaatiota. Silti ei vuosisatoihin ymmärretty, mistä siinä on kysymys.

Albert Einstein keksi vuonna 1915, että vaikuttava asia on aika-avaruus.

– Hän ymmärsi, että kappaleet vaikuttavat aika-avaruuteen ja muuttavat aika-avaruutta. Se taas vaikuttaa kappaleiden ratoihin, Räsänen kertoo.

– Kun kaksi mustaa aukkoa kiertää toisiaan, niin ne vääristävät aika-avaruutta ja aiheuttavat siihen värähtelyä. Siitä gravitaatioaalloissa on kysymys. En ole mikään myyntimies, eli jos nämä asiat eivät kiinnosta, niin ne eivät kiinnosta, Räsänen nauraa.

Räsänen pitää gravitaatioaaltojen havaitsemista ja koko koejärjestelyä valtavana taidonosoituksena. Hän uskoo myös, että peli on vasta avattu.

– Nyt on auennut kokonaan uudenlainen ikkuna maailmankaikkeuteen. Tästä eteenpäin voidaan selvittää, mitä on yleisen suhteellisuusteorian tuolla puolen. 

Maallikolle aika-avaruus tuo mieleen aikamatkailun, mutta Räsäsen mukaan se ei ole vieläkään mahdollista.

– Yleinen suhteellisuusteoria ei periaatteessa kiellä aikamatkailua, mutta ei tiedetä onko se mahdollista. Tämä löytö ei siis tuo sitä yhtään lähemmäksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.