Maha sekaisin? Näin toivut vatsataudista

Vatsatautipotilas voi helpottaa oloaan muutamin konstein.

Nesteytys

Vatsatautipotilaan on juotava runsaasti nestettä, varsinkin jos kärsii kuumeesta tai oksentelusta. Muuten uhkana on nestehukka.

Vesi, kivennäisvesi ja laimennettu tuoremehu lienevät parhaita vaihtoehtoja. Tarvittavia suoloja voi saada urheilujuomasta. Pahoinvoinnin helpottamiseksi voi kokeilla inkivääriteetä.

Jos sinulla on vaikeuksia saada pidettyä nesteitä sisällä, yritä ottaa pieniä kulauksia säännöllisin väliajoin.

Jätä kahvi väliin, sillä se pahentaa oloa.

Varovainen ruokailu

Kun olo on sellainen, että pystyy syömään, kannattaa aloittaa varovaisesti. Syö mitä pystyt pienissä määrin. Kokeile vaikka voileipää, kanaa tai riisiä. Pieni määrä jogurttia, banaania tai tuoreita omenoita voi olla hyväksi. Älä kuitenkaan pakota itseäsi syömään, jos siitä tulee huono olo.

Maitotuotteet ja mausteiset ruoat voivat ärsyttää vatsaa ja tehdä tilanteesta pahemman.

Ripulilääkkeitä harkitusti

Ripuloidessa keho hankkiutuu eroon myrkyistä. Joskus ripulilääkkeet voivat ”lamauttaa” ruoansulatuskanavan ja siten pahentaa ongelmaa. Ripulilääkkeitä ei pidä käyttää ainakaan verisen ripulin yhteydessä.

Lisäapua probiooteista

Probiootit voivat auttaa palauttamaan elimistöön hyvää bakteeristoa. Probiootteja saa luonnostaan esimerkiksi piimästä ja hapankaalista, ja lisättynä niitä voi löytää jogurteista, juustoista, maidosta, mehusta ja mehukeitoista. Apteekin hyllyltä probiootteja saa kapseleina, purutabletteina ja jauheina.

Lepää

Keho tarvitsee lepoa toipuakseen: kun et nuku sängyssä, loikoile sohvalla. Makoillessa keho tekee kovasti töitä päästäkseen eroon taudin aiheuttajista ja korjatakseen vahingot.

Lähteet: Healthline.com, Grandparents.com, Hyvaterveys.fi

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat