Magneettinen pohjoisnapa matkaamassa kohti Siperiaa kilometrin viikossa – magneettikenttä heikentynyt

Magneettinen pohjoisnapa siirtyy Kanadasta Siperiaan päin noin kilometrin viikkovauhdilla. Samalla maapallon magneettikenttä on Euroopan avaruusjärjestön Esan mukaan heikentynyt 15 prosenttia 150 vuoden aikana.

Ilmatieteen laitoksen tutkija, teoreettisen fysiikan tohtori Tiera Laitinen selittää, mitä tämä tarkoittaa.

Vaikuttaako magneettisen pohjoisnavan nopea liike revontulten esiintymiseen Suomessa?

–  Magneettinen napa on aika paikallinen ilmiö. Magneettisen navan liikettä on hauska seurata, mutta se ei ole kovin tärkeä asia koko maapallon mittakaavassa.

Revontulten esiintymisalueet määräytyvät geomagneettisten napojen perusteella.

Geomagneettiset navat ovat magneettisia napoja paljon olennaisempia koko maapallon kannalta, koska ne kertovat maapallon säännöllisen magneettikentän asennon.

Geomagneettinen pohjoisnapa on pysynyt melko vakaana – se on liikkunut sadassa vuodessa parisataa kilometriä kohti maantieteellistä pohjoisnapaa. Jos se jatkaisi samaa reittiä, se saavuttaisi maantieteellisen pohjoisnavan noin 500 vuodessa, mutta niin pitkälle emme voi ennustaa.

Revontulet esiintyvät renkailla geomagneettisten napojen ympärillä. Kun geomagneettinen napa liikkuu, rengaskin liikkuu. Mitään havaittavaa muutosta revontulten esiintymisessä ei viimeisenä satana vuotena ole ollut.

Onko Maan magneettikentän napaisuus vaihtumassa?

–  Maapallon säännöllinen magneettikenttä on heikentynyt niin kauan kuin sitä on mitattu eli viimeisen parinsadan vuoden ajan. Se, että kenttä heikkenee niinkin nopeasti kuin se nyt tekee, on jonkinlainen viite siitä, että magneettikenttä ehkä on vaihtamassa suuntansa. Sitä emme kuitenkaan vielä voi varmuudella sanoa.

Napaisuuden muutos ei olisi ainutkertaista maapallon historiassa. Tiedämme, että maapallon magneettikenttä on vaihtanut suuntaansa useita kertoja, viimeksi noin 700  000 vuotta sitten.

Suunnanvaihdos tapahtuu niin, että magneettikenttä ensin heikkenee lähes nollaan ja sitten alkaa kasvaa, vaikka vastakkaiseen suuntaan. Prosessi kestää tuhansia vuosia. Magneettikentän suunnanvaihdoksilla ei ole ollut rajuja seurauksia elämälle maapallolla.

– En usko, että suunnanvaihdos, jos se tapahtuisi nyt, aiheuttaisi sen suurempia ongelmia. Avaruudesta Maahan tulevan säteilyn määrä voisi lisääntyä jonkin verran, koska magneettikenttä osaltaan toimii suojana avaruussäteilyä vastaan, mutta toisaalta ilmakehä on se tärkein ja ensisijainen suoja.

Kuinka paljon napoja oikein on?

–  Maantieteellinen etelä- ja pohjoisnapa kuvaavat akselia, jonka ympäri Maa pyörii.

–  Magneettinen napa on paikka, jossa magneettikenttä on pystysuorassa. Niitä on tällä hetkellä kaksi, kummankin maantieteellisen navan läheisyydessä. Jos magneettikenttä heikkenee lähelle nollaa napaisuuden vaihdon yhteydessä ja sen epävakaisuus lisääntyy, magneettisia napoja voi olla useampia.

–  Geomagneettiset navat kuvaavat maapallon säännöllistä magneettikenttää. Pohjoinen ja eteläinen geomagneettinen napa sijaitsevat aina täsmälleen vastakkaisilla puolilla maapalloa. Jos Maan magneettikenttä heikkenee lähelle nollaa, geomagneettiset navat voivat kadota joksikin aikaa. Magneettikentän suunnan vakauduttua tarpeeksi, geomagneettiset navat syntyvät uudelleen.

–  Maapallon magneettikenttä syntyy maapallon ytimen ulko-osassa, jossa on sulaa metallia. Metallissa kulkee sähkövirtoja, jotka synnyttävät magneettikentän. Jos maapallon magneettikenttä heikkenee, se johtuu siitä, että nämä sähkövirrat heikkenevät. Mitään täsmällistä selitystä sille, miksi näin tapahtuu, ei ole.

–  Vaikka maapallon magneettikenttä on heikentynyt, Suomen alueella se on vahvistunut. Tällaisia paikallisia poikkeuksia on muuallakin, suuntaan tai toiseen. Jos koko maapallon magneettikentän heikentyminen jatkuu, jossain vaiheessa sama tapahtuu myös Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat