Mainos

Magneettimedian juutalaiskirjoitusten käsittely alkaa oikeudessa

Mitä sananvapauden nimissä saa kirjoittaa? Tätä kysymystä punnitsee Ylivieska-Raahen käräjäoikeus ruotiessaan tavarataloyhtiö J. Kärkkäisen ilmaisjakelulehden Magneettimedian ja sen verkkojulkaisun kirjoituksia.

Syyttäjän mukaan kirjoituksissa solvataan ja panetellaan erityisesti Suomessa asuvia juutalaisia.

Magneettimedian päätoimittajalle Juha Kärkkäiselle luettiin tänään syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjä vaatii hänelle ehdollista vankeutta ja lisäksi tavarataloyhtiölle 45 000 euron yhteisösakkoa.

Kärkkäinen kiistää syytteet. Hän myöntää päättäneensä yksin kirjoitusten julkaisemisesta ja asettaneensa ne yleisön saataville. Hän kuitenkin sanoo, ettei kirjoituksissa panetella tai solvata ketään, kaikkein vähiten Suomessa asuvia juutalaisia.

Kärkkäinen kertoo edustavansa vaihtoehtomediaa. Hän sanoo toimineensa viestin välittäjänä ja tarjonneensa ihmisille valtamediasta poikkeavia näkemyksiä. Tässä hän on käyttänyt sanan ja mielipiteen vapautta.

"Kirjoitukset propagandaa"

Magneettimedian verkkosivuilla ja lehdessä julkaistiin viime syksynä ja alkuvuonna kirjoituksia, joissa on syyttäjän mukaan yhtymäkohtia esimerkiksi kansallissosialistiseen juutalaisvastaiseen propagandaan. Syyttäjä toteaa, että kirjoituksissa muun muassa kuvataan juutalaisia ihmisryhmänä yleistäen heidät rikollisiksi ja yhteiskuntamoraaliltaan ala-arvoisiksi.

Syyttäjä katsoo, että kirjoituksissa myös väitetään juutalaisten toimivan salaliitossa maailman hallitsemiseksi ja olevan syypäitä useaan kansainväliseen konfliktiin.

Kärkkäisen mukaan tekstit eivät kohdistu juutalaisiin kansanryhmänä vaan äärijuutalaisiin mielipiteisiin. Lisäksi kirjoitukset ovat osin uskonnollissävytteisiä, joita Kärkkäisen mukaan on vaikea käsitellä oikeussalissa.

Yhtiö irtisanoutuu kirjoituksista

Tavarataloyhtiö kiistää yhteisösakkovaatimuksen. Yhtiön mukaan Juha Kärkkäinen on päätoimittajana päättänyt julkaisun sisällöstä, eikä siihen ole ollut yhtiöllä sananvaltaa.

Yhtiö irtisanoutuu kirjoituksista. Sen mukaan ne olisivat saaneet jäädä julkaisematta, sillä ne ovat olleet vahingollisia yrityssaneerauksessa olevalle yhtiölle.

(MTV3 – STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.