Maatuulivoima tuottaa jo edullisinta sähköä Suomessa koska sen kannattavuus on parantunut – voimaloiden koko kasvaa mutta maisema- sekä ympäristöhaitat hiertävät

Tuulivoiman näkymät ovat Suomessa todella hyvät. Uusia hankkeita on vireillä nykyisten yli 750 tuulivoimalan lisäksi, vaikka uusien voimalahankkeiden tuotantotuista on luovuttu vuonna 2018.

Tuulivoima on tukien loppumisesta huolimatta tullut halvemmaksi, koska voimaloiden teknologia on kehittynyt. Voimalat ovat entistä isompia, joten niistä saadaan enemmän energiaa irti kustannustehokkaammin.

– Tuulivoiman näkymät vaikuttavat erittäin hyviltä. Suomessa on rakennettu paljon tuulivoimaa ja paljon on rakenteilla sekä suunnitteilla. Tuulivoiman teknologia on kehittynyt, ja hinnat laskeneet. On edullista rakentaa tuulivoimaa. Itse asiassa maatuulivoima on edullisin sähköntuotantomuoto tällä hetkellä, kertoo johtaja Jari Kostama Energiateollisuudesta.

Merellä jäiset olosuhteet lisäävät tuulivoiman kustannuksia, koska voimaloiden rakenteiden on kestettävä jäiden puristus ja pystyttävä pyörimään.

Maalla kehitys on ollut suotuisampaa.

– Arvioimme, että vuonna 2030 tuulivoimalla katettaisiin noin kolmasosa Suomen sähkön kulutuksesta, kun viime vuonna osuus oli 7 prosenttia, Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen sanoo.

Ei haluta omalle takapihalle

Tuulivoimalahankkeet herättävät usein vastustusta maisema-, ääni- tai ympäristöhaittojen takia, mutta sopivia rakennuspaikkoja voimaloille pitäisi olla yhä paljon. Ilmastoystävällinen energia kiinnostaa lisäksi koko ajan entistä enemmän niin kuluttajia kuin tuottajia.

– Tuulivoimahankkeessa aina katsotaan tarkkaan ympäristövaikutukset sekä vaikutukset muihin ihmistoimintoihin. Aina yhteensovittaminen luontoarvon tai ihmistoiminnan kanssa ei onnistu, mutta kyllä Suomessa on paljon tosi hyviä alueita, mihin tuulivoimaa voi sijoittaa. Yleisesti tuulivoima on tosi hyväksytty tuotantomuoto, Mikkonen kertoo.

Omat haasteensa on yhä myös tuulivoimaan liittyvässä byrokratiassa.

– Tuulivoiman rakentaminen voisi olla nopeampaa, jos kaavoitusasiat saataisiin kuntoon ja luvitus olisi sujuvampaa. Ja Etelä- sekä Itä-Suomessa on Puolustusvoimien tutkien kanssa yhä ongelmia, Energiateollisuuden Kostama sanoo.

Kostamo korostaa, ettei tuotantotukia enää tarvita.

– Minkäänlaisia tuotantotukia ei tarvita ollenkaan. Maatuulivoima on kannattavaa jo nykyisellään. Merituulivoimaa varten voitaisiin tarvita jonkinlaista tutkimus- kehitys- tai pilotointitukea, mutta ei tuotantotukea.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja