Maastohiihdon "kortit jaetaan tavallaan uusiksi", mutta Rukan suomalaissensaatiolta on lupa odottaa lisää – "Odotukset ovat korkealla"

4:40
Tuliko naishiihtäjien onnistuminen Rukalla puun takaa? Jari Isometsä ruotii sprinttisuoritukset

Maastohiihdon maailmancup jatkuu perjantaina Norjan Lillehammerissa vapaan hiihtotavan sprinttikilpailuilla. Myös lauantain normaalimatkan kilpailut hiihdetään Lillehammerissa vapaalla, mikä muuttaa asetelmia Rukan avausviikonloppuun nähden. Suomalaisille vapaa hiihtotapa on perinteisesti ollut haastava, mutta poikkeuksiakin on.

– Kortit jaetaan tavallaan uudestaan, MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä toteaa Lillehammerin viikonlopusta.

– Tosin aika usein hyvät hiihtäjät ovat hyviä molemmilla hiihtotavoilla. 

Tämä pätee suomalaisista ainakin Katri Lylynperään, joka on Isometsän mukaan ollut "aika tasavahva molemmilla tyyleillä". Rukan perinteisen sprintissä upeasti viidenneksi hiihtäneeltä Lylynperältä on lupa odottaa myös Lillehammerissa onnistumista.

– Varovaisia finaalitoiveita voisi olla sinnekin. Jos ei välierään pääse, on mennyt vähän alakanttiin.

Ennen Rukaa Lylynperän paras sijoitus maailmancupissa oli 12. sija, jonka hän saavutti Dresdenin nimenomaan vapaalla hiihdetyssä sprintissä tammikuussa 2000.

– Hän on useamman vuoden ollut meidän ykkössprintteri vapaalla. Jasmi Joensuu pystyy parhaimmilaan myös pärjäämään, Isometsä sanoo.

– Lylynperän ainut ongelma on ollut, että aika-ajo menee hyvin ja ehkä ensimmäinen eräkin, mutta siihen se sitten on tyssännyt. Nyt hän on selkeästi paremmassa fyyisessä kunnossa. Rukallakin oli tiukka rata, ja hän jaksoi hiihtää neljä hiihtoa täysillä. Se antaa ihan uusia näköaloja hänen mahdolliseen menestymiseensä. Sitä taustaa vasten odotukset ovat korkealla. Jasmin kodallakin välieräpaikka ihan mahdollinen.

Lillehammerin sprintti on Isometsän mukaan tärkeä näyttöpaikka olympialaisia ajatellen, sillä myös Pekingissä sprintti hiihdetään vapaalla hiihtotavalla. 

– Davosissa ja Dresdenissä hiihdetään sprinttiä, mutta varsinkin Dresden on kaupunkisprintti. Jos ajatellaan olympialaisia, jossa hiihdetään kunnon maastossa, niin tämä on  varmaan yksi tärkeimpiä näyttöpaikkoja olympialaisten sprinttiä varten.

Ristomatti Hakolan loukkaantumisen jälkeen miesten puolella sprintin menestysodotukset ovat Joni Mäen harteilla.

"Turha höntyillä"

Kylkiluitaan Rukalla murtaneen Hakolan lisäksi Lillehammerista puuttuu Krista Pärmäkoski, joka jäi pois flunssan takia. Rukalla hiihdettiin etenkin sunnuntaina kovassa pakkasessa, mutta Isometsä ei lähde moittimaan Pärmäkosken päätöstä osallistua. Sen sijaan päätös jäädä pois Lillehammerista oli oikea.

– Jos vähänkään on tuntemuksia, ei tässä vaiheessa kautta pidä lähteä. Se ei edistä taudinkuvaa yhtään. Siinä jäisi äkkiä ensi viikon Davoskin välistä ja painaa jo Tourikin (Tour de Ski) päälle. Kokenut urheilija tietää, että turha höntyillä. Hänen ei tarvitse antaa olympanäyttöjä, niin ei tarvitse lähteä nuhaisena hiihtelemään.

Pärmäkoski on poissa, mutta Riitta-Liisa Roponen avaa maailmancupin kautensa Lillehammerissa. Lauantain 10 kilometrin kilpailu on vapaan tyylin spesialistille mieleen.

Isometsä ei kuitenkaan aseta turhan kovia odotuksia Roposelle.

– Sija noin 15 on realiteettia, sitä jotakuinkin odotan.

– Oloksen ensimmäinen kisa oli vapaalla oli tosi vaisu, mutta Taivalkoskella omaan taitoonsa nähden oli hyvä perinteinen. Sillä tavalla on pientä etulyöntiä moniin muihin nähden, että muut vetivät kovat 2–3 kisaa kovissa pakkasissa Rukalla. Palautuminen on pakkasista yleensä vähän hitaampaa, lihaksisto on kovilla pakkaskelissä.

Lillehammerissa hiihdetään perjantaina miesten ja naisten vapaan hiihtotavan sprintit. Lauantaina miehet hiihtävät 15 kilometriä ja naiset 10 kilometriä vapaalla. Sunnuntaina ohjelmassa on miesten 4x7,5 kilometrin ja naisten 4x5 kilometrin viestit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja