Jari Isometsä niputtaa Rukan avauksen annin ja kysyy: "Kuka tuon Iivon voisi voittaa?"

Tuliko naishiihtäjien onnistuminen puun takaa? Jari Isometsä ruotii suoritukset 4:40
MTV Urheilun asiantuntija analysoi Rukan sprinttisuoritukset ja nostaa esiin suomalaisonnistujia.

Rukan maailmancupin sprinttiavaus tarjosi jo hienoisia ennusmerkkejä viikonlopun jatkoa ajatellen. MTV Urheilun asiantuntijan Jari Isometsän mukaan merkit ovat  hiihtotähti Iivo Niskasta ajatellen lupaavat.

Isometsä piti ilahduttavana ja yllättävänä, että perinteisen sprintin finaalissa nähtiin harvinaisesti peräti kaksi suomalaisnaista, kun Johanna Matintalo sivakoi lopulta neljänneksi ja Katri Lylynperä viidenneksi.

– Lylynperä varsinkin näytti tosi vahvalta. Näytti välierän jälkeen jopa siltä, että hän tulee hiihtämään palkintopallille tänään. Ihan vähän hiipui siihen finaaliin. Ei jaksanut puristaa, Isometsä puntaroi.

Lylynperä oli sijoittunut toisessa välierässä kakkoseksi ja Matintalo meni finaaliin eränelosena, toiselta aikavertailusijalta.

– Matintalo nousikin parhaaksi suomalaiseksi. Hän oli koko päivän tasaisen vahva. Hänen suorituksensa olivat todella hyviä ja tasapainoisia, mutta niillä ei ihan palkintopallille nousta. Pitäisi vähän pystyä vielä petraamaan.

Isometsä oli odottanut, että Krista Pärmäkoski olisi ollut Suomen vahvin kortti, mutta Pärmäkoski putosikin jatkosta puolivälierävaiheessa eränsä kolmosena. 

Hakola "olisi voinut olla finaalissa"

Naisissa kuusi suomalaista oli edennyt karsinnasta jatkoon, miehissä suomalaisjatkajia oli peräti seitsemän. Sitten alkoi kuitenkin käydä kato: välierä- ja finaalivaiheessa nähtiin enää yksi suomalaismies, Joni Mäki.

Mäki oli finaalin kuudes eli viimeinen. Isometsä piti finaalipaikkaa Mäeltä "loistavana suorituksena", mutta tuumi, etteivät paukut enää finaalissa riittäneet.

– Välierän jälkeen katsoin, kun Joni nojaili sauvoihin tosi pitkään. Näki, että nyt oli kaikki pelissä. Ja kun katsoin taululle, huomasin, että Jonin erä oli neljä sekuntia hitaampi kuin se ensimmäinen erä. Tuli mieleen, että jos tuo on hänen maksimivauhtinsa tänään, se ei tule palkintopallille riittämään. Näin siinä sitten lopulta kävi.

Isometsä spekuloi, että Ristomatti Hakolalla olisi voinut olla rahkeita myös finaaliin saakka. Hän putosi kuitenkin jatkosta kolaroituaan puolivälierässä Italian Federico Pellegrinon kanssa.

– Ristomatti sanoi itse, kun juttelin kisan jälkeen, että se oli ihan oma vika. Hän mietti siinä, minkä ladun ottaa, ja sitten tuli kolari ja hän kaatui. Hän olisi voinut olla tänään finaalissa saakka. Uskallan väittää näin.

Kläbo ja Bolshunov eivät vielä huippuvireessä

Huomenna lauantaina Rukalla hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla väliaikalähtöinä naisissa 10 kilometriä ja miehissä 15 kilometriä.

Terveysmurheista harjoituskaudella kärsineet Norjan Johannes Hösflot Kläbo ja Venäjän Aleksandr Bolshunov eivät ole selkeästikään vielä parhaassa iskussaan; Kläbo selvisi perjantaina niukasti aikavertailusta sprintin finaaliin ja tuli finaalissa Venäjän Aleksandr Terentjevin lyömänä toiseksi.

Suomalaistähti Iivo Niskanen ei itselleen huonoa matkaa sprinttiä hiihtänyt, vaan aloittaa urakkansa huomenna. Isometsä povaa nähdyn perusteella Niskaselle tämän huippumatkalta hyvää.

– Kuka tuon Iivon voisi voittaa? Isometsä kysyi retorisesti.

Kuuntele Isometsän analyysit sprinttipäivästä ylälaidan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat