Maarit Tyrkkö kertoi lähetyksessä suhteestaan Kekkoseen

Tyttö ja nauhuri 17:32

Studio55.fi-ohjelmassa vieraillut toimittaja Maarit Tyrkkö paljasti yksityiskohtia siitä, kuinka päätyi presidentti Urho Kekkosen lähipiiriin. 

Toimittaja Maarit Tyrkkö osallistui ainoana naisena presidentti Urho Kekkosen perinteiselle hiihtoretkelle vuonna 1975. Hiihtomatka oli Tyrkölle työmatka ja mukaansa hän otti nauhurin. Studio55.fi-lähetyksessä Tyrkkö kertoi kirjastaan Tyttö ja nauhuri ja läheisestä suhteestaan Kekkoseen.

– Hän (Kekkonen) toivo, että joku, eli minä, kirjoittaisi hänestä kirjan hänestä ihmisenä ja hänen arjestaan. Sitä varten hän ryhtyi lähettämään erilaista uskomatonta materiaalia. Kuten tässä päiväkirjassa on esimerkkinä hajamietteitä päivän politiikasta, Tyrkkö kertoi pohtiessaan kuinka pääsi Kekkosen lähipiiriin.

Tyrkkö pääsi lähelle Kekkosen elämää ja arkea. Osaa hiihtoretkillä nauhoitetuista nauhoista ei saanut julkaista ennen vuotta 2000.

– Herrat kokoontuivat maistelemaan pontikkaa ja sitten sitä arvosteltiin ja annettiin pisteitä. Presidentti sanoi, että tätä nauhaa ei saa julkaista. Jos hän on vuonna 1994 vielä presidenttiehdokkaana, niin kansalaiset pettyvät häneen. Mutta nyt se on julkaistuna tässä kirjassa, koko stoori, Tyrkkö naurahti.

Kuinka hurmaantunut hän oli Kekkoseen ja kuinka hurmaantunut Kekkonen oli Tyrköstä?

– Molempia kysymyksiä olen yrittänyt nyt pohtia tässä kirjassa 400 sivun verran. Olen halunnut kertoa ja tutkia itselleni, että millainen oli se nuori toimittaja Maarit Tyrkkö. Mitä hän teki? Miten kaikki sitten vain tapahtui, Tyrkkö pohtii.

Presidentin tunteista Tyrkön mukaan kertoivat hänen kirjoituksensa ja Tyrkölle antamansa luottotehtävät. Vastaus siihen, millainen heidän suhteensa oli, löytyy Tyrkön kirjasta.

– Vastuu on lukijalla. Vihjeet ovat siellä (kirjassa). Ja totuus.

Minkä takia Maarit Tyrkkö antoi presidentille saranahuuliharpun vappulahjaksi? Katso video.

Lue myös:

    Uusimmat