Maarit alkoi sokeutua valmistuttuaan kuvataiteen opettajaksi – epätoivon jälkeen koki järisyttävän hetken ja tajusi, kuinka pystyisi jatkamaan intohimoaan

Näkövamma ei estä kuvataitelua tai jääkiekkoa – Tabu-ohjelman osallistujat kertovat harrastuksistaan

Tabu-ohjelman kolmannessa jaksossa näkövammainen Maarit kertoo, kuinka pystyy tekemään taidettaan siitä huolimatta, ettei hän näe. 

Tabun  kolmannessa jaksossa teemana on näkövammaisuus. Näyttelijä Pekka Strang  tapaa jaksossa Tessan, Sonjan, Vellun, Heikin ja Maaritin, joilla kaikilla on eri syistä johtuva näkövamma. 

Jaksossa tavattava Maarit, 56, on näkövammastaan huolimatta kuvataiteilija, yhä tänäkin päivänä. Maarit valmistui kuvataiteen opettajaksi 1990-luvulla, jolloin oireet sairaudesta myös alkoivat. 

Maarit kertoo ajatelleensa tuolloin asian olleen maailmanloppu. Siitä huolimatta hän on kuitenkin edelleen taiteilija. 

– En ole ensimmäinen, joka ihmettelee tätä, Strang toteaa Maaritille kaksikon keskustellessa asiasta. 

– Et, etkä viimeinen, Maarit vastaa. 

Oireiden pahennuttua ja näön heikennyttyä Maarit kertoo yrittäneensä maalaamista kerta toisensa jälkeen, mutta yritykset päättyivät myös lähes aina kyyneliin. 

– En tiennyt, että oliko pensselissä väriä, ellen kokeillut sormillani. 

Yksi reissu perheen mökille muutti kuitenkin kaiken. Tämän Maarit muistaa yhä erittäin tärkeänä vedenjakajatapahtumana. 

– Olin mieheni avustuksella laittanut ulos värejä ja sitten siinä jotenkin ropelsin ja etsin pensseliä ja tökkäsin sormet sinne värikippoon. Ja tajusin, että herranen aika, minullahan on tuntevat siveltimet: omat sormeni. Miksi en maalaa sormillani, Maarit muistelee jaksossa. 

– Ne ovat olleet koko ajan tässä, enkä ole vain tajunnut sitä. Siitä se lähti. Ja olen kyllä kiitollinen, että se tapaus tapahtui. 

Tabu MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla sunnuntaisin klo 21. MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon. 

Lue myös:

    Uusimmat