Maalaispatee ja hillottu punasipuli 8.12.2001

toim. Kaisa Torkkeli

Maalaispatee

(1 l:n vuoka)

200 g valutettua broilerinmaksaa
400 g (rasvaista) possunkylkeä TAI 200 g possun lapaa tai paistia + 200 g silavaa
200 g possunfileetä TAI hirven lihaa
2 kananmunaa
1,5 dl punaviiniä tai sherryä TAI 0,5 dl konjakkia
170 g (1 pkt) pekonia

Mausteseos:
2 tl suolaa
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl kanelia
0,5 tl rosmariinia
0,25 tl neilikkaa
ripaus mustapippuria

Vuokaan:
voita vuoan voitelemiseen
170 g (1 pkt) pekoniviipaleita vuoraamiseen

Koristeluun:
laakerinlehtiä, rosepippuria

1.Siisti maksa ja laita monitoimikoneen kulhoon. Tee mausteseos ja lisää joukkoon. Käynnistä kone ja jauha tasaiseksi.
2. Leikkaa lihat kuutioiksi ja pekoni suikaleiksi. Kuumenna paistinpannu. Ruskista lihoja muutamassa erässä. 3. Lisää ruskistettu lihapalat koneen kulhoon ja käynnistä. Jauha hetki. Lisää kananmunat ja alkoholi koneen käydessä. Hiljennä nopeutta, jotta rakenne säilyisi karkeana. Lisää viimeisenä pekoni suikaleet. Anna koneen käydä vain sen verran, että pekoni sekoittuu joukkoon, mutta ei jauhaudu.
4. Voitele vuoka (keraaminen tai metallinen) ja vuoraa pekonilla. Täytä astia massalla. Käännä pekoniviipaleet massan päälle ja koristele laakerinlehdillä ja rosepippurilla.
5. Peitä kannella tai huolellisesti foliolla. Laita vuoka suurempaan uuninkestävään vuokaan. Kaada uunivuokaan kiehuva vesi. Kypsennä patee vesihauteessa uunissa 150 asteessa, kunnes sisälämpötila on noin 68-70 astetta.

Hillottu punasipuli

6 (500-600 g) punasipulia
1 dl vettä
1 dl etikkaa
1 dl sokeria

Kuori ja viipaloi punasipuli ohuiksi renkaiksi. Mittaa kattilaan vesi, etikka ja sokeri. Anna kiehahtaa. Lisää viipaloidut sipulit ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmentyneet. Jäähdytä seos kattilassa liemineen ja purkita haaleana. Tarjoa maalaispateen tai kinkun kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat