Maailmanhistorian mystisimmät salakirjoitukset – näitä ammattilaisetkaan eivät osaa ratkaista!

Mitä Voynichin käsikirjoituksessa lukee, ja onko Pääsiäissaarten mystinen rongorongo-merkkijärjestelmä todella kieli? Mnn.com listasi maailman mystisimmät kirjoitukset, joita ei tänäkään päivänä ole ratkaistu.

Voynichin käsikirjoitus

Voynichin käsikirjoitus on kirjakauppias WilfridM. Voynichin vuonna 1912 haltuunsa saama teos, joka on kirjoitettu tuntemattomalla kielellä. 240-sivuinen teos on kuvitettu piirretyillä kuvilla kasveista, jotka eivät vastaa mitään tunnettua kasvilajia, ja siitä löytyy myös esimerkiksi erikoisia tähtikarttoja. Käsikirjoituksen uskotaan olevan alun perin 1400-luvulta, mutta sen kirjoittajasta ei ole tietoa.

Yhtäkään teoksen teksteistä ei ole onnistuttu murtamaan. Voynichin käsikirjoituksen uskotaan olevan aito, koska sen tekemiseen on kulunut niin paljon aikaa, etteivät väärentäjät viitsisi nähdä moista vaivaa huijauksen tähden. Lisäksi teksti kulkee sivulta toiselle sujuvasti, aivan kuin kirjoittaja olisi ymmärtänyt sanat, joita kirjoittaa.

Zodiac Killerin kirjeet

Zodiac Killer on tunnistamaton sarjamurhaaja, joka murhasi vähintään viisi ihmistä San Franciscossa 1960- ja 1970-luvuilla. Murhaaja lähetti lehdistölle ja poliisille useita kirjeitä, joista useat sisälsivät salakirjoitusta.

Vain yhden kirjeen koodi on onnistuttu murtamaan, eikä koodista löytynyt mitään merkkejä tappajan henkilöllisyydestä. Kirjeen teksti oli salattu hyvin, sillä kirjoittaja oli käyttänyt esimerkiksi E-kirjaimen merkitsemiseen 12 symbolia!

Zodiac Killerin henkilöllisyys ei koskaan paljastunut.

Tamam Shud

Eräs Australian suurimmista mysteereistä on niin kutsuttu Tamam Shudin tapaus. Vuonna 1948 kuollut, tunnistamaton mies löytyi rannalta Adelaidessa. Miehellä ei ollut mukanaan minkäänlaisia henkilöpapereita, mutta hänen housuistaan löytyi salatasku. Salataskussa oli paperinpala, jolle oli kirjoitettu sanat Tamam Shud.

"Tamam Shud" merkitsee "päätettyä" tai "lopetettua". Sanontaa on käytetty The Rubaiyat -nimisessä runokokoelmassa. Myöhemmin mysteeri laajeni, kun Adelaiden rautatieaseman säilytyslokerosta löytyi matkalaukku täynnä muun muassa vaatteita. Laukussa oli myös lankaa, jota oli käytetty kuolleen miehen yllä olleiden housujen paikkaamiseen. Lanka oli harvinaista laatua, eikä sitä saanut Australiasta.

Laukussa olleesta solmiosta löytyi nimi T. Keane, ja vaatteiden omistajaksi paljastuikin merimies TomKeane. Hän ei kuitenkaan ollut rannalta löytynyt kuollut mies. Muita Keaneja ei ollut ilmoitettu kadonneiksi ainakaan englanninkielisissä maissa. Asian selvittely jatkui, muttei johtanut mihinkään.

Rongorongo

Rongorongolla tarkoitetaan merkkejä, joita on löytynyt useista esineistä Pääsiäissaarelta. Suurin osa rongorongoa sisältävistä laatoista tuhoutui 1860 -luvulla. Merkkejä ei toistaiseksi ole osattu tulkita, eikä ole varmaa, ovatko ne edes kirjoitusta. Myös itse rongorongo-sanan merkitys on epäselvä.

Jos rongorongo on kieltä, se olisi syntynyt ennen eurooppalaisten vierailua saarella ja olisi näin yksi ihmiskunnan kolmesta tai neljästä itsenäisesti kehitetystä kirjoitusjärjestelmästä. Muita itsenäisesti kehitettyjä kirjoitusjärjestelmiä ovat suurella todennäköisyydellä esimerkiksi egyptiläiset hieroglyfit ja kiinalaiset kirjoitusmerkit.

Bealen salakirjoitukset

Bealen salakirjoituksilla tarkoitetaan kolmea salakielistä tekstiä, joiden uskotaan paljastavan valtavan aarteen kätköpaikan. Aarteen pitäisi olla arvoltaan kymmeniä miljoonia dollareita ja sisältää muun muassa kultaa ja jalokiviä.

Paperit jätti erään hotellin omistajalle mystinen Thomas Jefferson Bealeksi kutsuttu mies 1800-luvun alussa. Toinen kolmesta koodiarkista ratkaistiin Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen avulla. Mielenkiintoiseksi ratkaisuavaimen tekee se, että itsenäisyysjulistuksen kirjoitti ThomasJefferson!

Sivulla lukee, että aarre sijaitsee Bedfordissa noin kahden metrin syvyydessä. Tänäkin päivänä monet aarteenetsijät kaivelevat maata Bedfordissa.


Lähteet: Mnn.com, Wikipedia

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja