Maailman vanhin eläintä kuvaava, yli 45 000-vuotias luolamaalaus löytyi Indonesiasta – taiteilija ikuisti karvaisia röhisijöitä

0:46
Joulukuussa arkeologit löysivät yli sata uutta pääkalloa Asteekkien pääkaupungista.

Arkeologit ovat löytäneet Indonesiasta maailman vanhimman tunnetun, eläintä kuvaavan luolamaalauksen. Löydöksestä uutisoi BBC.

Indonesiasta löydetyn luolamaalauksen aiheena on villisika ja ikää taideteoksella arvioidaan olevan noin 45 500 vuotta. Maalaus löytyi syrjäisessä laaksossa sijaitsevasta luolasta Sulawesin saarelta. Sulawesi sijaitsee turistien suosimasta Balista koiliseen ja siellä asuu noin 12,5 miljoonaa ihmistä.

Luolamaalaus on alueen aikaisin ihmisasutuksen merkki.

– Heillä oli käytössään kaikki taidot ja työkalut maalata mitä ikinä he halusivatkaan, villisikamaalausta tutkinut Maxime Aubert sanoo BBC:n mukaan.

Villisikamaalauksen arvioidaan esittävän sulawesinsikaa. Villisika on osa suurempaa, tarinallista maalausta. Kooltaan maalattu sika on 136 senttiä leveä ja 54 senttiä korkea. 

Sulawesinsikamaalauksen vieressä on myös kaksi ihmisen kädenjälkeä. Muu osa maalauksesta on sen verran vaurioitunut, että sen sisällöstä on vaikea tehdä varmoja päätelmiä. Kokonaisuudessaan taideteoksessa arvellaan kuitenkin olleen yhteensä kolme tai sikaa.

– Näyttää siltä, että sika seuraa muiden sikojen taistelua tai sosiaalista kanssakäymistä, tutkija Adam Brumm kertoi BBC:n mukaan.

Maalauksen iän arviointiin käytettiin kalsiittikerrosta, joka oli muodostunut possun päälle. Tutkijat kuitenkin sanovat, että maalaus voi olla myös huomattavasti nyt arvioitua vanhempi.

Maailman vanhimmaksi ihmisen luomaksi taideteokseksi sikamaalauksesta tuskin kuitenkaan on, sillä BBC:n mukaan Etelä-Afrikasta on löytynyt 73 000 vuotta vanha piirustus, joka muistuttaa #-merkkiä.

Katso alta video luolamaalauksesta. Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja