Amazonin metsistä löydettiin lukuisia kalliomaalauksia alueen ensimmäisiltä ihmisiltä – piirtävät 12 500 vuotta vanhaa todellisuutta nykyihmiselle

Amazonin metsistä on löydetty yksi laajin tunnetuin kokoelma kalliomaalauksia. Asiasta uutisoi The Guardian.

Arkeologit ovat löytäneet kymmeniä tuhansia maalauksia eläimistä ja ihmisistä jopa 12 500 vuoden takaa.

Aika-arvio perustuu osittain maalauksissa oleviin kuvauksiin sukupuuttoon kuolleista jääkauden eläimistä, kuten mastodontteihin, eli norsun esihistoriallisiin sukulaisiin. Eläintä ei ole havaittu Etelä-Amerikassa yli 12 000 vuoteen.

Kallioon on maalattu myös kuvia muun muassa jättimäisistä laiskiaisista ja jääkauden aikaisista hevosista. Maalaukset ovat ensimmäisten Amazonilla eläneiden ihmisten luomia. Kuvat antavat väläyksen kadonneesta, historiallisesta yhteiskunnasta.

Löydön tehneen ryhmän johtajan José Iriarten mukaan maalausten tutkiminen tulee viemään sukupolvien ajan.

Löytö pidettiin salassa

Maalaukset löydettiin jo viime vuonna, mutta se pidettiin salassa tähän päivään asti. Channel 4 on kuvannut löydön ja esittää sen dokumenttisarjassaan joulukuussa. Paikka sijaitsee Serranía de La Lindosassa, josta on löydetty aiemmin muutakin vastaavanlaista taidetta.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Dokumentin juontajan, arkeologi ja tutkija Ella Al-Shamahin mukaan löytöpaikka on uusi.

– Se on niin uusi, että sillä ei ole vielä edes nimeä, hän kertoo The Guardianin haastattelussa.

Paikan kaukaisuudesta kertoo se, että kahden tunnin ajomatkan jälkeen arkeologit ja dokumentin tekijät vaelsivat jaloin noin neljä tuntia löytääkseen paikan.

Al-Shamahi kertoo ryhmän vaikeasta tilanteesta paluumatkalla. Alueella asuu käärmeitä, joiden purema on 80 prosentin todennäköisyydellä kuolettava. Polulla heitä vastaan tuli juuri kyseisen käärmelajin edustaja. Ryhmällä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kävellä sen ohitse tietäen, että käärmeen hyökätessä heillä olisi todella pieni mahdollisuus päästä sairaalaan.

– Olet keskellä ei mitään. Maalausten näkeminen oli kylläkin sataprosenttisesti sen arvoista. 

Maalausten koko vaihtelee

Al-Shamahin mukaan maalausten koko vaihtelee. Kädenjälkiä on lukuisia ja monet kuvat on tehty tällä mittakaavalla, olivatpa ne geometrisiä muotoja, eläimiä tai ihmisiä. Hänen mukaansa toiset kuvat ovat paljon suurempia.

Tutkija kertoo hämmästyneensä siitä, kuinka korkealla moni maalaus oli.

– Olen 178 senttiä pitkä ja rikkoisin niskani, jos yrittäisin katsoa niitä. Miten maalausten tekijät ovat kiivenneet kiviseiniä pitkin?

Jotkut maalauksista ovat niin korkealla, että niitä voi katsella vain droneilla. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Tutkimusryhmän johtajan José Iriarte kertoo maalausten olevan punertavia. Tutkijat löysivät myös okranpaloja, joita tekijät ovat kaapineet saadakseen väriä.

– On mielenkiintoista nähdä, että maalauksissa monet suurista eläimistä ovat pienet miesten ympäröimänä, joiden kädet ovat ylhäällä ja he ikään kuin melkein palvovat näitä eläimiä.

Iriarte epäilee alueella olevan vielä monia maalauksia, joita ei ole vielä löydetty.

– Me raaputamme vasta pintaa.

Ryhmä kertoo palaavansa paikalle heti, kun koronatilanne sen sallii.

Lue myös:

    Uusimmat