Mainos

Maailman vaarallisin syömishäiriö yleistymässä – harva on edes kuullut sen olemassaolosta

Diabulimia on erittäin vakava syömishäiriö, joka jää liian usein diagnosoimatta. 

Pakonomaista kaloreiden laskemista ja liikkumista, eristäytymistä ja masennusoireita. Syömishäiriöt ovat aina vakavasti otettavia sairauksia, mutta vielä vakavammaksi asiat muuttuvat, kun hoikkuuden tavoittelu alkaa hallita kroonisesta sairaudesta kärsivän mieltä.

Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC:n tuottama dokumentti kuvailee diabulimia maailman vaarallisimmaksi syömishäiriöksi, jota ei kuitenkaan ole vielä luokiteltu viralliseksi mielenterveyden häiriöksi. Mistä tässä syömishäiriössä on oikein kysymys? 

Kuolemanriski on tässä syömishäiriössä erittäin suuri

Diabulimia on tyypin 1 diabetesta sairastavien syömishäiriö, jossa diabeetikot jättävät insuliinipiikkinsä ottamatta tarkoituksenaan laihtua.

Tyypin 1 diabeteksessa elintoiminnoille välttämätöntä insuliinia ei erity. Tämä johtuu siitä, että insuliinia tuottavat haiman saarekesolut ovat tuhoutuneet.

Lähde: Diabetes.fi

Heikentyneen insuliinituotannon seurauksena henkilö voi syödä mitä tahansa ilman, että hänen painonsa nousee. Vaikka tämä saattaa kuulostaa joidenkin korviin täydelliseltä, insuliinin puutoksesta voi seurata nopeastikin vakavia ongelmia, kuten sokeutumista ja munuaisvaurioita. Nämä ongelmat voivat pahimmassa tapauksessa johtaa jopa kuolemaan. 

Ilmiö on valitettavasti yleistymässä ainakin Englannissa, jossa tuhansia ihmisiä, tyypillisimmin nuoria naisia, kiidätetään vuosittain sairaalaan lääkityksen poisjättämisen vuoksi. Maassa ollaankin paraikaa kampanjoimassa sen puolesta, että tästä vähemmän tunnetusta syömishäiriöstä kärsivät saisivat paremmin apua ongelmiinsa, ja että heidän oireensa otettaisiin vakavasti.

Korjattu 3.10. klo 14.28: Faktaboksiin korjattu kuvaus diabeteksesta oikeaksi.

Lähde: Metro

***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.