Saimaan suurimmaksi norpaksi luonnehdittu Viljo löydetty rantaan jäätyneenä: "Se oli poikkeavan suurikokoinen yksilö"

Maailmanennätysluokan Viljo-norppa paistatteli kevätauringossa Haukivedellä 1:02
Video: Viljo kuvattiin polskuttelemasta kesällä 2016.

Saimaan suurimmaksi norpaksi luonnehdittu Viljo on löydetty kuolleena Saimaalla.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela kertoo MTV Uutisille, että mökkiläinen ilmoitti rantaveteen jäätyneestä norppayksilöstä. Koskela oli mukana nostamassa suurikokoista norppaa vedestä, jolloin se paljastui Viljoksi.

Koskela kertoo, että Viljo oli poikkeavan suurikokoinen norppa. Viljo oli kuolleessaan arviolta 130 kilon painoinen köriläs.

– Normaalisti norppa painaa tähän aikaan vuodesta 70-80 kiloa. Kun norpan pituus on normaalisti 130 senttiä, niin tämä oli yli puolitoista metriä pitkä.

Koskela arvelee, että Viljon suurta kokoa selittää se, että asiat olivat menneet kohdilleen.

– Sen synnyttyä on imetys onnistunut ja se on saanut niin hyvää ravintoa kuin mahdollista. Mutta on vähän arvoitus, että onko sillä sattunut vain olemaan sellaiset geenit. Niin kuin Lauri Markkanen on pikkuisen isompi kuin me tavalliset tallaajat, Koskela pohtii.

Koskela kertoo, että Viljo oli jo vanha yksilö ja se kuoli norpille luontaisessa iässä. Vuosittain luonnosta noudetaan 10-20 kuollutta norppayksilöä.

– Normaalisti rannalta kuolleita yksilöitä löydetään toukokuussa kun jäät ovat lähteneet ja mökkiläiset soittelevat rannalle ajautuneista kuolleista norpista, Koskela kertoo.   

Lauha talvi haasteena

Kuluva talvi on ollut erittäin lauha, mikä aiheuttaa puolestaan haasteita norpille ja niiden pesinnän onnistumiselle. Otollisissa olosuhteissa vedenpinnan pitäisi ensin jäätyä, sitten pitäisi sataa lunta ja tämän jälkeen lumen pitäisi vielä kinostua luotojen rannoille. Norppa rakentaa tämän jälkeen lumiluolan pesintää varten.

– Karkeasti sanottuna norpille on sitä parempi, mitä ankarampi talvi on.

Haasteita siis norpilla edelleen riittää. Positiivisena asiana Koskela kertoo, että norppakanta on ollut noin neljän prosentin kasvussa vuosittain.

– Tämä tarkoittaa noin 20 yksilöä vuodessa. 1980-luvulla norppakannaksi arvioitiin 150 yksilöä. Nyt ensimmäistä kertaa kanta on noussut yli 400 norpan.

Lue myös:

    Uusimmat