Maailman korkein patsas valmistuu pian Intiaan, pääministeri pyysi jopa maanviljelijöitä lahjoittamaan rautaa – kallis järkäle on saamassa pian haastajan

Maailmaan saadaan uusi patsasennätys – massiivinen muistomerkki valmistuu Intiaan 0:34

Intiaan kohoavan maailman korkeimman patsaan on määrä valmistua tällä viikolla. Hintava järkäle ei ole saanut osakseen kuitenkaan pelkkää ylistystä.

Katso videolta, miltä näyttää pian valmistuva ennätysmonumentti!

Tunnettua intialaista itsenäisyystaistelija Sardar Vallabhbhai Patelia (1875–1950) kuvaava patsas kohoaa jopa 182 metriin. Gujaratin osavaltioon nousevasta ilmestyksestä tulee valmistuessaan maailman korkein patsas.

Yhtenäisyyden patsaaksi ristityn järkäleen kustannukset kohoavat myös korkeuksiin: hinta-arvio on yli 410 miljoonaa dollaria. CNN:n mukaan rahoitus on langennut Gujaratin osavaltion harteille, mutta kustannuksiin on osallistunut myös Intian keskushallinto ja yksityisiä tahoja.

Patsaan rakentamisesta vastaava komitea on pyytänyt julkisia lahjoituksia, ja maan pääministeri Narendra Modi on jopa pyytänyt maanviljelijöitä ympäri maan lahjoittamaan rautaa patsaan materiaaliksi.

Intian rautamiehestä jättinähtävyys

"Intian rautamies" aiotaan vihkiä käyttöön keskiviikkona suuressa seremoniassa. Patsaasta halutaan suuri nähtävyys, sillä sen lähelle avautuu lisäksi museo, hotellikompleksi, sekä tutkimus- ja viihdekeskus.

– Maailmalla ihmiset puhuvat Amerikan Vapaudenpatsaasta. Haluamme tehdä Sardar Patelista patsaan, joka on kaksi kertaa Vapaudenpatsaan kokoinen, julisti pääministeri Modi mahtipontisesti jo vuonna 2013.

New Yorkissa sijaitseva Vapaudenpatsas on yhdessä jalustansa kanssa 93 metriä korkea. Maailman korkein patsas on vielä hetken aikaa Kiinan suuri buddha, jonka korkeus on 128 metriä – tosin jalustoineen yli 200 metriä.

Poliittinen temppu

Patsaan rakentamisesta ilmoitettiin vuonna 2010. Sitä on sanottu Intian pääministerin unelmahankkeeksi.

Pääministeri Modia ja hänen hindunationalistista Intian kansanpuoluettaan (BJP) kritisoivat ovat sanoneet, että kansallisen ikonin avulla pääministeri yrittää hakea hyväksyntää puolueelleen.

Kansansymboliksi nousseella Patelilla oli suuri rooli Intian väkivallattomassa vapauttamisessa Britannian siirtomaavallan alta 1940-luvulla. Hän oli keskeisiä tekijöitä itsenäisen Intian tasavallan perustamisessa.

Patel oli myös Intian ensimmäinen sisäministeri. Hän teki uransa Intian kongressipuolueessa, joka kuuluu nykyisin oppositioon Intian parlamentissa.

Haastaja jo suunnitteilla

Pilviä hipovan muistomerkin paikka maailman korkeimpana patsaana saattaa jäädä lyhytikäiseksi. Suunnitelmia ennätysmonumentin haastajasta on jo ilmoitettu.

Arabianmerelle Mumbain kaupungin rannikolle on tarkoitus rakentaa uusi patsas, joka kuvaisi kuuluisaa soturikuningas Shivajia.

Tämän soturin korkeus olisi jälleen omaa luokkaansa: suunnitelmien mukaan 212 metriä. 

Lue myös:

    Uusimmat