Mainos

Maailma kotiin postiluukun kautta

Postcrossaaja saa jääkarhuja, auringonlaskuja ja olympiaurhoja.

Kops! Postiluukusta tipahtaa terveisiä Tansaniasta, kortti Kolumbiasta ja tunnelmakuva Tuvalusta.

Ei mikään mahdottomuus: yli 8000 suomalaista on rekisteröitynyt maksuttomalle Postcrossing.com-verkkosivustolle. Sivuston kautta jäsenet, "postcrossaajat", saavat toistensa osoitteita, ja jokaisesta toiselle jäsenelle lähetetystä kortista tupsahtaa vastineeksi kortti mistä päin maailmaa tahansa.

Portugalilaisen Paulo Mahalgaesin perustama sivusto on ollut pystyssä kolmisen vuotta. Suomalaiset ovat sen ympärille syntyneessä yhteisössä poikkeuksellisen aktiivisia: Suomesta on lähetetty jo lähes 300 000 korttia, yli viidennes kaikista postcrossing-lähetyksistä.

Aikuinen vastine kirjekavereille

Helsinkiläinen Liisa Haavisto kiinnostui postcrossingista pari vuotta sitten luettuaan aiheesta lehdestä.

- Innostuin asiasta, koska minulla oli hamassa menneisyydessä paljon kirjekavereita. Kasvamisen myötä he jäivät, nyt kolmikymppinen Haavisto sanoo.

- Siksi ajatus korttien saamisesta tuntui hauskalta.

Harrastuksen myötä Haavistolle on sadellut kortteja niin lähinaapureista kuin kaukomailtakin. Postcrossaus on Suomen lisäksi erityisen suosittua Yhdysvalloissa, Saksassa ja Alankomaissa, mikä myös näkyy korttisaldossa. Harrastajat ovatkin innoissaan saadessaan kortteja harvinaisemmista paikoista.

- Iloisia yllätyksiä ovat varsinkin kortit, jotka tulevat maasta, jossa on vain kymmenkunta harrastajaa. Sellaisista paikoista on aina mukava saada postia, Haavisto kertoo.

Hörölä nousemassa korttihitiksi

Korttiringin jäsenillä on verkossa omat profiilinsa, joissa he voivat kertoa itsestään ja elämästään. Jäsenet voivat myös esittää toiveita siitä, millaisia kortteja he haluavat. Yksi kerää eläinkortteja, toinen tahtoo auringonlaskuja. Myös kuvat Unescon maailmanperintökohteista ovat suosittuja.

Haaviston mukaan suomalaisten aktiivisuus on huomattu maailmalla. Moni ulkomaalainen toivoo saavansa täältä Muumi-kortteja tai Kaj Stenvallin ankkoja.

- Uusin toive, jonka olen huomannut, on Hörölä-kortit. Niitä toivotaan eri puolilta maailmaa, Liisa Haavisto nauraa.

Kortteja lähettäessään Haavisto pyrkii ottamaan korttitoiveet huomioon. Lisäksi hän sanoo pyrkivänsä lähettämään vähän epätavallisempia kortteja, jollaisiksi mainitsee esimerkiksi kuvat jääkarhusta Helsingin tuomiokirkon portailla tai talvisesta Asematunnelin suuaukosta.

Monenlaista harrastajaa

Haaviston saamista korteista mieleen on jäänyt komea uusseelantilainen kiwi-lintua esittänyt kortti sekä varsin tuore tapaus Kiinan maalta:

- Pekingistä tuli hieno olympiakortti kisaleimoilla ja postimerkeillä varustettuna.

Aktiivisimmat postcrossaajat keskustelevat omalle nettipalstallaan ja tapaavat toisiaan myös elävässä elämässä. Haavisto on osallistunut neljään tapaamiseen.

- Suurin osa tapaamisissa käyvistä harrastajista on 20-40 -vuotiaita, Haavisto kertoo.

Nuorimmat ovat hänen mukaansa olleet viidentoista vuoden kieppeillä, vanhimmat kuudenkympin paremmalla puolella.

- Väkeä on ihan laidasta laitaan. Sen olen suomalaisista crossaajista huomannut, että naisia on joukossa enemmän kuin miehiä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.