Mainos

Maahanmuuttovirasto: Ei havaintoja kasvattilasten ihmiskaupasta

Maahanmuuttovirasto ei tiedä yhtään tapausta, jossa Suomessa asuvan ulkomailta tulleen kasvattilapsen tiedettäisiin joutuneen hyväksikäytön uhriksi. Tämä ilmenee selvityksestä, jonka virasto on antanut vähemmistövaltuutetulle ihmiskauppaa koskevien epäilyjen johdosta.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pyysi selvitystä sen jälkeen, kun sisäministeriö oli julkisuudessa epäillyt osaa somalialaisten perheenyhdistämishakemuksista perusteettomiksi.

Hakemusten määrä on kasvanut viime aikoina rajusti. 13-17-vuotiaista kasvattilapsista valtaosa on tyttöjä, mikä on herättänyt epäilyn, että heitä tuodaan Suomeen kakkosvaimoiksi tai piioiksi.

Maahanmuuttovirasto kertoo kuitenkin estäneensä ennalta useita epäiltyjä kasvattilapsiin liittyviä väärinkäytöksiä. Virasto pyrkii selvittämään kasvattilasten todellisen aseman haastattelemalla perheenjäseniä jo heidän kotimaassaan.

Erityisesti 14-18-vuotiailta tytöiltä kysellään esimerkiksi siitä, millaisia kotitöitä he tekevät ja tekevätkö perheen muut lapset kotitöitä. Myös koulunkäynnistä kysytään.

- Hyvin tehtyjen kuulemisten perusteella pystytään tekemään kielteisiä päätöksiä, jotka pysyvät myös muutoksenhakuasteissa. Näin pystytään estämään lapsen (useimmiten naimaiässä olevan nuoren tytön) joutuminen Suomeen ja mahdollinen uhriutuminen täällä, virasto katsoo vähemmistövaltuutetulle antamassaan selvityksessä.

Outoja ilmiöitä havaittu

Vähemmistövaltuutetun mukaan viraston selvitys on huojentava, koska ihmiskauppaepäilyjä ei ole.

- Tämä tukee sitä, että perheenyhdistäminen on yksi turvallisimmista tavoista yksinäisten lasten siirtyä Suomeen, sanoo Biaudet.

Maahanmuuttovirasto toivoo kuitenkin, että Suomessa asuvien tilanteesta pyydettäisiin selvitystä myös sosiaaliviranomaisilta, jotka tietävät mahdollisista ongelmista paremmin. Virastossa on havaittu outoja ilmiöitä, joiden tulkinta vaatisi selvittelyä.

- Esimerkiksi Suomessa asuvista somalialaisista naisista 46 prosenttia on yksinhuoltajia. Se on hätkähdyttävä luku, sanoo ylitarkastaja Jorma Vuorio.

Yksinhuoltajuus ei Vuorion mukaan ole somalikulttuurissa yleensä tavallista. Suomalaissyntyisistä naisista yksinhuoltajia on 18 prosenttia.

Biaudet'n mukaan jatkoselvitykselle ei ole tarvetta.

- Sosiaaliviranomaisten tehtävänä on tehdä ilmoituksia, mutta sellaisia ei ole tehty, hän sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.