Maa- ja metsätalousministeri Leppä metsästrategiasta: Parempi kuin epäiltiin, ongelmat kuitenkin säilyvät

EU:n tuleva metsästrategia aiheuttaa kiistaa hallituspuolueissa – näin kommentoivat Jari Leppä ja Ville Niinistö 4:41
EU:n metsästrategia aiheuttaa kiistaa hallituspuolueissa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo, että EU-komission tänään julkistama metsästrategia on parempi kuin aiemmin epäiltiin. Pääongelmat hänen mukaansa kuitenkin säilyvät.

Lepän mukaan metsästrategia menee liian pitkälle käytännön metsänhoitoon, vaikka ne ovat ovat ehdottomasti jäsenvaltioiden toimivaltaan kuuluvia asioita.

Lepän mukaan edelleenkään ei voi sanoa, että YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden taloudelliset ja sosiaaliset ulottuvuudet olisivat strategiassa yhtä vahvasti mukana.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) painottaa, että metsäpolitiikka on kansallisen päätösvallan piirissä.

–  Olemme pahoillamme, että komissio ei ole ottanut tätä jäsenmaiden ja EU-parlamentin selkeästi ilmaisemaa kantaa huomioon strategian valmistelussa. Jäsenmaiden osallistuminen tavanomaiseen valmisteluun ei toteutunut, Tuppurainen sanoo.

Hän lisää, että valmistelun loppuvaiheessa strategia on mennyt Suomen kannalta parempaan suuntaan ja komissio paremmin huomioinut kansallisen kompetenssin.

Metsästrategiassa ei ole kyse varsinaisesta lainsäädännöstä, vaan strategia on laaja ylätason kokonaisuus metsiin liittyviä linjauksia, joihin voidaan nojata EU:n ottaessa kantaa metsäkysymyksiin.

Suomessa asiasta on käyty kiivasta keskustelua etenkin avohakkuisiin liittyen.

Lue myös:

    Uusimmat