Lysti-koira katosi juuri ennen joulua oudoissa olosuhteissa Pornaisissa – omistaja pohtii, varastettiinko koira

Yksivuotias Lysti-koira lähti jahtaamaan peuroja metsään ja katosi Pornaisissa 0:37
Lysti-koira katosi ennen joulua. Omistajan huoli koiran kohtalosta on kova

Lotta Leiramon yksivuotias Lysti-koira katosi maanantaina 21.12. Pornaisissa Hinthaaran lähellä.

Leiramo oli ulkoiluttamassa kahta cavalier kingcharlesinspaniel -koiraansa Pornaisissa lähellä kotiaan sateisena joulukuisena päivänä.

Kaikki meni hyvin siihen asti, kunnes kaksi metsässä ollutta peuraa kiinnittivät koirien huomion. Alkoi takaa-ajo, ja koirat kirmasivat peurojen perään.

Leiramo yritti etsiä ja huhuilla koiriaan tuloksetta. Lopulta hän meni kotiinsa ja ajatteli, että tarkkavainuiset koirat seuraisivat hänen hajujälkeään.

Myöhemmin samana päivänä toinen koirista palasi eteiseen.

– Kotona hetken oltuani vanhempi koira oli tullut eteiseen. Se oli aivan kauhuissaan. Ei se yleensä sillä tavalla käyttäydy. Se vapisi ja ryömi heti penkin alle, Leiramo kertoo.

Yksivuotias Lysti-koira ei ole palannut kotiinsa vielä tänäkään päivänä.

Mihin koira katosi?

Koiran katoaminen on mysteeri. Leiramo epäilee, että koira joko varastettiin, joku hyväntahtoinen otti sen kiinni, mutta koira pääsi karkuun tai sitten jotain pahaa tapahtui metsässä ja koira menetti henkensä.

– Lysti varastettiin tai sitten joku hyväntahtoinen ihminen löysi koiran, otti sen haltuunsa, mutta vierasta paikkaa ja ihmistä säikähtänyt koira pakeni löytäjältään. Vaihtoehdot ovat avoinna eikä vastauksia niihin ole saatu.

Omistaja on hyvin huolissaan koiransa katoamisesta. Ystävät ovat myös tutkineet maastoa.

– Ei minkäännäköisiä havaintoja tai ilmoituksia, vaikka ihmisiä liikkuu paljon maastossa, Leiramo toteaa.

Näkikö autoilija koirat?

Leiramo on jäänyt pohtimaan katoamisen jälkeen alueella liikkuneen auton osuutta asiaan.

– Koirien katoamisesta oli kulunut jonkin aikaa, ja kuulin että tiellä menee kovaa vauhtia auto. Pelästyin, että koirat ovat nyt tiellä. Auto alkoi hidastamaan ajoissa, ajattelin, että nyt se on nähnyt koirat tiellä. Auto ajoi ryömien pitkän aikaa ja sitten pysähtyi. Siinä vaiheessa kutsuin koiria, siinä meni jonkin aikaa ja tajusin, että auto oli lähtenyt uudelleen liikkeelle.

Leiramo kuunteli auton ääntä kalliolla metsän takaa. Hän ei saanut näköyhteyttä autoon.

Riistakameran aika täsmäsi

Myöhemmin Leiramo otti yhteyttä alueella riistakameraa pitävään henkilöön. Hänellä oli tallessa kello 14.13 kuvattu videopätkä, jossa peurat juoksevat metsässä. Noin puoli tuntia myöhemmin kameraan taltioitui pätkä, kun jokin vilahtaa kamerassa ja perässä tietä kohti juoksee vanhempi Pimu-koira, aivan kuin seuraten kaveriaan.

– Kaikkein todennäköisintä oli, että nuorempi Lysti-koira oli juoksemassa edellä, koska Pimu oli sellaisen näköinen, että se seuraa toista koiraa.

Kamera oli tien vieressä. Riistakameran videopätkän aika täsmää Leiramon mukaan hänen omiin havaintoihin, kun hän katsoi kelloaan.

– Epäilen hyvin vahvasti sitä, että tiellä ajanut ja hidastanut auto on ottanut koiran kyytiinsä. Lysti hyppää samantien kuskin syliin, kun auton oven avaa. Vanhempi koira puolestaan vetäisi hirveät kierrokset, jos vieras autoilija avaisi ovet, Leiramo kertoo.

– Oli sateinen ilma ja se vihaa sadetta. Joskus olemme olleet lenkillä ja kauempana, ja olen soittanut jonkun tutun hakemaan. Saman tien, kun Lysti on nähnyt auton, se on ollut innoissaan, että jipii nyt mennään kotiin tällä autolla.

Ei uusia hajujälkiä

Omistaja ilmoitti samana päivänä hätänumeroon tapahtuneesta ja sieltä kerrottiin, että he välittävät tiedon poliisille. Paikalla kävi myös etsijäkoiria kaksi vuorokautta myöhemmin.

– Ne rajasivat alueen, jossa koirat olivat riistakameraan tallentuneet. Toinen etsijäkoirista rajasi auton pysähtymispaikan. Molemmat koirat vaikuttivat löytävän maanantaina jääneet jäljet, mutteivät yhtään tuoreempia jälkiä. Ihan kuin se olisi kuin tuhka tuuleen kadonnut. 

Omistaja on ollut yhteydessä löytöeläinkoteihin ja paikallisiin eläinkääkäriasemiin. Koira on myös tunnistusmerkitty, joten omistajan tiedot saadaan koirassa olevasta mikrosirusta.

Leiramo toivoo saavansa mitä tahansa vihjeitä asiaan liittyen. Erityisesti hän toivoo saavansa selville katoamisaikaan alueella liikkuneen auton osuuden asiaan – oliko autoilijoilla osallisuutta katoamiseen vai näkivätö he ylipäätään mitään?

Aiemmin koiran katoamisesta kertoi Uusimaa-lehti.

Lue myös:

    Uusimmat