Lyly: Ay-liikkeen vaalituet vähäisiä

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd) katsoo, että kriisiytyvä talous- ja työllisyystilanne vaatisi korjausliikettä työmarkkinoiden liittokierrokseen. Hallituksella ja työmarkkinaosapuolilla olisi vielä mahdollisuuksia koordinoida yhteistyötä siten, että sirpaloituvan sopimuskierroksen virheitä voitaisiin minimoida.

Lylyn mukaan nyt on uhkana, että kaikki tärkeät yhteiset tavoitteet jumiutuvat, kun parissa sadassa neuvottelupöydässä ratkotaan vain omia ongelmia. Niiden lisäksi olisi isoja kysymyksiä, joissa kaikilla on yhteinen intressi.

Esimerkiksi koulutuksen, elinkeinopolitiikan ja naisten ja miesten samapalkkaisuuden kaltaiset kysymykset eivät etene, vaikka monia tällaisia tavoitteita on asetettu hallituksen ja järjestöjen keskeisiksi tavoitteiksi.

SAK:n työmarkkinaseminaarissa Hämeenlinnassa puhunut Lyly sanoi, että nyt sekä työnantajien EK koordinoi vain omia järjestöjään ja SAK omiaan, vaikka valmistelun pitäisi tapahtua yhteisessä pöydässä.

Lylyn mukaan SAK on kehitellyt 11 erilaista mallia, jotka asettuvat perinteisen tupon ja liittokierroksen välimaastoon.

- Laajempaa useampia aloja koskevaa sopimusratkaisua kannattaa vieläkin hakea, vaikka Metalliliitto ja Teknologiateollisuus pääsivät viime viikolla neuvottelutulokseen omissa neuvotteluissaan.

Uhkana on myös se, että palkkakilpailun lisäksi neuvottelut venyvät pitkälle ensi vuoden puolelle.

"Pitkällä sopimuksella ennustettavuutta"

Lyly toivoo, että alat tekisivät omissa pöydissään sopimuksia, jotka päättyisivät yhtä aikaa teknologiateollisuuden sopimuksen kanssa.

- Pitkällä noin kolmen vuoden sopimuksella luotaisiin ennustettavuutta niin talous-, työllisyys- kuin ostovoimakehitykseen.

Hallituksen tulisi Lylyn mielestä kaikin tavoin edesauttaa laajemman sopimuskierroksen aikaansaamista.

- Sen ei pitäisi kiristää palkkaverotusta lähivuosina, ja sen tulee kompensoida työttömyysvakuutusmaksun korotus joko verotuksella ja/tai lomautettujen työttömyysturvaa rahoittamalla.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat