Luvut synkkenevät – Yhdysvalloissa jälleen ennätysmäärä uusia koronatartuntoja, Britanniassa pelätään joulun tuovan uuden tartuntapiikin

6:53
Katso video: Britanniassa koronerokote aiotaan pian käyttöön, Suomessa odotellaan tammikuuhun. Moni suomalainen kuitenkin empii rokotteen ottoa.

Niin Yhdysvaltain kuin Britannian terveysviranomaiset varoittavat joulun tartuntapiikistä.

Yhdysvalloissa on kirjattu toista päivää peräkkäin ennätysmäärä uusia koronatartuntoja vuorokaudessa, kertoo Johns Hopkinsin yliopiston seuranta. Uusia tartuntoja kirjattiin perjantaina 225 201.

Yhdysvalloissa on sairastunut ja kuollut koronaan eniten ihmisiä maailmassa. Yhteensä tautiin on maassa sairastunut 14,3 miljoonaa ihmistä ja kuollut noin 278 000.

Fauci pelkää, että sairaalat joutuvat lähettämään potilaita pois hoidosta

Myös maan sairaaloissa on hoidettu ennätysmäärä koronapotilaita. Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci varoitti CNN:n haastattelussa, että ylikuormitus voi johtaa jopa siihen, ettei osa sairaaloista pysty huolehtimaan enää kaikista potilaista.

– Kukaan ei halunnut uskoa tai nähdä tätä tapahtuvaksi. Tilanne on se, että sairaalapaikkojen ja henkilökunnan ylikuormituksesta johtuen potilailta voidaan riistää se hoito, jota he tarvitsevat, Fauci sanoi CNN:lle.

Faucin mukaan sairaalat ovat äärimmäisen kuormittuneita muun muassa Los Angelesissa Kaliforniassa, joka on tällä hetkellä yksi pahimmista tautipesäkkeistä. Fauci ilmaisi myös huolensa siitä, että niin maassa hiljattain vietetty kiitospäivä kuin tuleva joulu tulevat aiheuttamaan suuren tautipiikin.

Britanniassa viranomaiset uskovat rokotteen vähentävän kuolemia jo alkuvuodesta

Britanniassa paikalliset lääkintäviranomaiset uskovat, että koronarokote tulee vähentämään virukseen liittyviä kuolemantapauksia reilusti maassa jo tulevan vuoden alkupuolella.

Viranomaiset kuitenkin varoittavat, että taudeissa voidaan nähdä uusi piikki joululomien jälkeen, kun ihmiset kokoontuvat viettämään joulua yhteen. Rokote ei myöskään vähentäne sairaalaan tulevien koronapotilaiden määrää ainakaan vielä seuraavan kolmen kuukauden aikana. Näin arvioivat Englannin, Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin lääkintäjohtajat.

Britannia hyväksyi tällä viikolla Pfizer-BioNTechin rokotteen käyttöönoton. Rokote tulee terveysviranomaisten mukaan saataville jo ensi viikolla.

Britanniassa yli 60 000 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, mikä on suurin määrä Euroopassa.

Britannian lisäksi myös Persianlahden pikkuvaltio Bahrain on kertonut ottavansa Pfizer-BioNTechin rokotteen käyttöön, mutta ei ole vahvistanut aikataulua, kertoo al-Jazeera.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja