Luuraako lakanoissasi kutsumaton vieras? Inhottava ihmissyöjä yleistynyt Suomessa

Inhottavat seinäluteet ovat tulleet takaisin, ja ne ovat kasvava ongelma myös suomalaisissa makuuhuoneissa.

Niin sanotut petiötökät eli seinäluteet, viihtyvät mielellään sängyssäsi, patjallasi ja lakanoissasi. Ne imevät vertasi ja leviävät nopeasti ympäristössä.

Seinäluteet olivat jo lähes hävinneet Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta, kun ne alkoivat levitä uudelleen ihmisten aktiivisen matkustamisen myötä. Toisen maailmansodan jälkeen lutikoita myrkytettiin tujulla DDT-hyönteismyrkyllä, mutta aine on myöhemmin kielletty sen haittavaikutusten myötä.

Seinälude matkustaa matkailijoiden ja muuttajien mukana, ja se voi myös levitä kerrostalohuoneistosta toiseen.

Luteita voi yrittää ehkäistä

Ehkäisykeinoja ovat muun muassa loma- tai matkavaatteiden peseminen yli 60 asteisessa vedessä, tai hotellihuoneissa yleisten vaatekaappien käytön välttäminen. 4–5 millimetrin pituinen lutikka kuolee yli 32 asteen pakkasessa, tai kovassa, 45 asteen kuumuudessa.

Tarja AhonenTransmerin kuluttajapalvelusta kertoo, että luteista voi yrittää päästä eroon oma-aloitteisesti.

– Tilanne voi kuitenkin olla niin akuutti tai vastenmielinen, että monet haluavat hoitaa asian kerralla kuntoon. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tai varallisuutta siihen, joten silloin kannattaa käsitellä pinnat aerosolilla, neuvoo Ahonen.

Mitään ei sovi unohtaa, jopa kynnykset ja jalkalistat kannattaa suihkuttaa. Ahonen muistuttaa, että kerrostaloasujan kannattaa ilmoittaa ongelmasta myös isännöitsijälle.

– Isännöitsijällä saattaa olla tietoa siitä, onko talossa muillakin samoja tai vielä hankalampia ongelmia, Ahonen kertoo.

Varmistu luteista

Varmista, että sinulla on todella seinäluteita. Sängyssäsi voi nimittäin olla muitakin seuralaisia, kuten punkkeja. Etsi luteiden jätteitä (tummia täpliä patjalla), ihon palasia tai munia. Tarkista patjan taitokset.

Voit myös asetella kaksipuolista mattoteippiä patjan reunoille kohtiin, joihin et itse koske nukkuessasi. Jos sängyssäsi on luteita, niin muutaman päivän kuluttua niitä on todennäköisimmin tarrautunut teippiin.

Tukahduta luteet

Yhdysvaltalaisten suosima vaihtoehto on hankkia patjakotelo. Patjakotelo sulkee koko patjan sisäänsä, ja sulkeutuu vetoketjuilla. Näin vangitset luteet patjan ja kotelon väliin, jossa ne kuolevat koska ne eivät saa ruokaa eli sinua. Lutikat kuitenkin pystyvät paastoamaan useita kuukausia, joten tämä prosessi on hyvin pitkäjänteinen.

Imurin kanssa alkuun

Imuroi usein ja perusteellisesti. Jos olet jo keskellä lutikkasotaa, imuroi päivittäin ennen nukkumaanmenoa. Imuroi kaikki sängyn kolot, kalusteet, kankaat ja verhot. Tyhjennä pölysäiliö ja poista pölypussi talosta välittömästi, pese imurin suodatin ja letkut. Jos tämä ei ole mahdollista, käytä kirppujauhetta joka tappaa luteita säiliössä.

Seuraava vaihtoehto on kuumennus

Vuokraa tai lainaa höyrypuhdistin. Höyrytä kaikki kankaat ja huonekalut omassa makuuhuoneessasi ja lähihuoneissa. Riittävä lämpö tappaa ötökät ja munat.

– Höyrytysvinkissä on monesti vaarana, että kaluste tai patjamateriaali vahingoittuu ennen kuin luteet kuolevat. Patjoissa on paljon keinokuituja jotka eivät kestä höyryä. Kovat pinnat, joissa on maalia tai lakkaa voivat olla myös vähän ongelmallisia, muistuttaa Ahonen.

Jos talosi on putipuhdas, mutta lutikat edelleen vaivaavat, voi viimeinen ratkaisusi olla tuholaistorjuja. Varmista, että asuntosi on perusteellisen puhdas ennen myrkyttäjiä.


Lähteet: Tiede, Ehow, Wikipedia

MTV3 / Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja