Mainos

Luulitko päättäneesi itse ensimmäisestä kerrastasi? Geeneillä yllättävä vaikutus seksielämän aloittamiseen

Milloin koit ekan kertasi? Tutkimusten mukaan myös geeneillä on oma osuutensa siihen, milloin kukin meistä seksielämänsä aloittaa.

Minkä ikäisenä koit ensimmäisen kertasi, eli toisin sanoen ”menetit” neitsyytesi?

Olit sitten joko 16- tai 40-vuotias, kun päätät itse harrastaa seksiä ensimmäisen kerran, päätökseen eivät tutkijoiden mukaan vaikuta pelkästään oma valinta, ryhmäpaine, kumppani, perhearvot ja -rakenne, kulttuuri, uskonta tai ympäristö. CNN:n uutisoinnin mukaan myös geeneillä on oma vaikutuksensa siihen, milloin harrastat ensimmäisen kerran seksiä – sekä milloin saat ensimmäisen lapsesi.

Cambridgen yliopiston tutkija John Perryn ja tämän kollegoiden tarkastelun kohteena tutkimuksessa oli yli 125 000 iältään 40–69-vuotiasta miestä ja naista, joiden dna sekä haastatteluilla tehty historiikki oli saatavilla Britannian biopankista.

Dna analysoitiin ja samalla pistettiin merkille, milloin henkilö oli ensimmäisen kerran ollut yhdynnässä, minkä ikäisenä hän sai ensimmäisen lapsensa ja kuinka monta lasta hän kaiken kaikkiaan sai elämänsä aikana.

Tutkimuksessa löytyi 38 geenimuunnosta, jotka vaikuttivat seksuaaliseen käyttäytymiseen sekä ennustivat ensimmäisen seksikerran ajankohtaa.

Mitä nuorempana seksielämän aloittaa...

Tutkijoiden mukaan geenit määräävät 25-prosenttisesti sen, milloin henkilö aloittaa seksielämän – loput 75 prosenttia määräytyivät sosiaalisten ja kulttuuristen tekijöiden sekä kasvatuksen mukaan.

Geeneillä on vaikutuksensa puberteetin ajankohtaan sekä seksuaaliseen kypsyyteen – ja tämä kaikki vaikuttaa tutkimuksen mukaan siihen, milloin yksilö päättää harrastaa ensimmäisen kerran seksiä.

Paljon kertonee myös se, että puberteetin keskimääräinen alkamisaika on aikaistunut kehittyneissä maissa. Sata vuotta sitten puberteetti alkoi noin 18-vuotiaana, nykyisin jo noin 12,5-vuotiaana.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että mitä aiemmin murrosikä alkoi, sitä aiemmin myös seksin harrastaminen aloitettiin.

Yksi geeneistä, CADM2, linkittyi siihen, että yksilö aloitti seksin harrastamisen nuoremmalla iällä. Tämän geenin kantajilla oli myös lukuisia seksikumppaneita, he ottivat enemmän riskejä, he saivat esikoisensa nuoremmalla iällä ja heillä oli useampia lapsia.

Varhain aloitetun seksin nähtiin olevan yhteydessä sosiaalisiin ongelmiin, heikkoon koulumenestykseen ja perhe-elämän epävakauteen. Oletuksena oli, että mitä nuorempana yksilö kehittyi ja aloitti seksielämän, sitä nopeammin elämän prioriteetitkin muuttuivat: esimerkiksi koulunkäyntiin oli vaikeampaa keskittyä.

Toinen geeni, MSRA, puolestaan osoitti, että kantaja menetti todennäköisemmin neitsyytensä vanhempana. Sama geeni teki kantajastaan myös ärtyisän.

Katso myös: Mitä on BDSM?

6:53

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.