Luovutetaanko suomalais-brittiläinen hakkeri Lauri Love Yhdysvaltoihin, missä häntä uhkaa 99 vuoden vankeus? Ratkaisu askeleen lähempänä huomenna

Suomalais-brittiläisen hakkerin Lauri Loven luovutusasiassa kuullaan huomenna ylemmän oikeusasteen näkemys. Love päätettiin aiemmin luovuttaa Britanniasta Yhdysvaltoihin, missä häntä epäillään lukuisista tietomurroista. Yhdysvalloissa Lovea voi odottaa lähes 100 vuoden mittainen vankeusrangaistus. Love on valittanut päätöksestä.

Alkuperäinen luovutuspäätös tehtiin loppuvuodesta 2016. Myöhemmin Love valitti päätöksestä ylempään oikeusasteeseen, ja huomenna tuomioistuin kertoo, hyväksyykö vai hylkääkö se valituksen.

Mikäli valitus hylätään, Love voi valittaa asiasta vielä korkeimpaan oikeuteen ja lopulta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Lopullista ratkaisua asiassa saadaan siis vielä todennäköisesti odottaa.

Jos oikeusprosessi päättyy valitusurakan jälkeen Loven luovutukseen, häntä voi odottaa jopa 99 vuoden mittainen vankeustuomio Yhdysvalloissa. Lovea syytetään lukuisista tietomurroista muun muassa FBI:n ja Nasan tietojärjestelmiin vuosina 2012 ja 2013.

Loven puolustuksen mukaan oikeuden huominen ratkaisu on merkittävä, sillä se testaa Britannian luovutuslakiin vuonna 2013 lisättyä kohtaa, jolla pyritään suojelemaan heikossa asemassa olevia brittejä luovutusasioissa.

Puolustus on vedonnut asian käsittelyssä muun muassa siihen, että Lovelle on diagnosoitu Aspergerin oireyhtymä, masennus ja muita terveysongelmia.

Love on aiemmin kertonut muun muassa brittiläisen The Telegraph -lehden haastattelussa mieluummin kuolevansa kuin päätyvänsä yhdysvaltalaiseen vankilaan.

Loven tapauksesta on uutisoitu laajasti Britannian lisäksi myös Suomessa, sillä Loven äiti on suomalainen. 

Lue myös:

    Uusimmat