Luotaimen kuvat herättivät riemun lisäksi myös irvailua: Onko Mars suklaapirtelöä?

Jännitys vaihtui tuuletuksiin –  InSight-luotain laskeutui onnistuneesti Marsiin 2:17

Yhdysvaltain avaruushallinnon InSight-luotain laskeutui eilen onnistuneesti Marsin pinnalle. Punaiselta planeetalta julkaistut kaksi kuvaa ovat herättäneet sosiaalisessa mediassa sekä ihastusta että irvailua. 

Video: Katso, mikä riemu repesi Nasan komentokeskuksessa luotaimen onnistuneen laskeutumisen jälkeen.

Yli kuuden kuukauden ajan matkaa tehnyt InSight-luotain saapui Marsiin eilen noin kello kymmeneltä illalla Suomen aikaa. Muutaman minuutin jälkeen saatiin jo katseltavaksi ensimmäinen kuva.

Kuva ei herättänyt katselijoissa pelkkää ihastusta. Twitterissä ihmetellään kuvan suttuisuutta. Kuva onkin saanut monet sosiaalisen median aktiivit liikkeelle. Nasan mukaan luotaimeen kiinnitetyssä linssissä on läpinäkyvä linssisuojus, joka saattaa vaikuttaa kuvan suttuisuuteen.

Kuvan pilkullista kuviota on verrattu muun muassa suklaapirtelöön, olueen sekä linnun munaan. 

Nasan InSight-luotaimen Twitter-tilille lisättiin myöhemmin toinen kuva punaisesta planeetasta. Osa kommentoijista kertoo liikuttuneen kyyneliin kuvan äärellä. 

Tämäkään kuva ei ole jäänyt muokkaajien kiinnostuksen ulkopuolelle. Seuraava twiittailija on muokannut kuvaan tunnetun kahvilaketjun puljun.

Sosiaalisesta mediasta löytyy paljon tulkintoja siitä, mitä Marsin pinnalla näkyy. Kuviin on muokattu muun muassa Star Wars -hahmoja, Elon Musk ja dinosauruksia. 


Ylävitosia ja riemua

Nasan komentokeskuksessa lenteli ylävitoset, kun tieto onnistuneesta laskeutumisesta saatiin komentokeskukseen. Riemu on ymmärrettävää, sillä laskeutuminen planeetan pinnalle ei ole itsestäänselvyys. Aiemmin ainoastaan 40 prosenttia laskeutumisyrityksistä on onnistunut. 

Tutkijat ja insinöörit kutsuvatkin jarrutushetkeä nimellä "kuuden ja puolen minuutin kauhu". Laskeutuminen ansaitsikin vähintään yhtä riehakkaat tuuletukset, mitä komentokeskuksessa nähtiin.

Video: CNN

Lue myös:

    Uusimmat