Nasan Mars-mönkijään oli piilotettu salaviesti – internetin salapoliisit ratkaisivat koodin vain kuudessa tunnissa

3:49
Historialliset kuvat julki – Nasa julkaisi kuvat Perseverance-mönkijän laskeutumisesta Marsiin

Mönkijän laskeutumisvideolla näkyy oranssin ja valkoisen väreissä komeileva laskuvarjo, joka hidasti Perseverancen laskeutumista planeetan pinnalle. Siihen oli myös kätketty salainen viesti.

– Saatatte huomata kuvion laskuvarjossa. Yksilöllinen kuviointi auttaa meitä määrittämään varjon suuntauksen, sanoi Nasan insinööri Allen Chen maanantaina. 

– Uskomattoman tieteen lisäksi haluamme, että meidän vaivannäkömme ja insinöörityömme inspiroivat muita. Joskus jätämme työhömme viestejä, joita muut voivat etsiä. Joten kutsumme teidät kaikki yrittämään ja näyttämään työnne tuloksen.

Internetissä alettiinkin välittömästi ratkaisemaan laskuvarjoon kätkettyä koodia. Tarkkasilmäisiltä ihmisiltä salapoliisityö ei vienyt kauaa aikaa.

– Näyttää siltä, että internet on ratkonut koodin noin kuudessa tunnissa! Voi internet, onko mitään mihin et pystyisi? tviittasi mönkijän pääinsinööri Adam Steltzner.

Varjon viesti kätki sisäänsä binäärikoodia valkoisissa ja oransseissa osioissa.

Koodista muotoutui lause "dare mighty thing", eli vapaasti suomennettuna "uskalla tehdä mahtavia asioita". Se on mönkijämissiosta vastaavan avaruushallintokeskuksen Jet Propulsion Laboratoryn motto.

Lisäksi varjon ulkoreunoissa on GPS-koordinaatit, jotka ohjaavat keskuksen sijaintiin Pasadenaan, Yhdysvaltoihin.

Se ei ole ensimmäinen – eikä myöskään luultavasti viimeinen – yllätys, joka Perseveranceen on kätketty.

Mönkijään on muun muassa kiinnitetty mikropiiri, johon on kätketty 11 miljoonaa nimeä ihmisiltä, jotka osallistuivat Nasan "Lähetä nimesi Marsiin" -kampanjaan.

Perseveranceen on myös kiinnitetty metallilaatta, jolla kunnioitetaan pandemian aikana työskenteleviä terveydenhuollon työntekijöitä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja