Luota intuitioosi – näin opit käyttämään tiedostamatonta viisauttasi

Intuitio on tärkeä ja tarpeellinen tietämisen muoto, kertoo tuore väitöstutkimus. 90–95 prosenttia ajattelustamme on joka hetki intuitiivista. Taiteen maisteri Asta Raamin mukaan omaa mieltä kannattaa avartaa ja intuitiolle raivata tilaa.

Luotatko omaan intuitioosi – ja uskallatko myös seurata sitä?

Taiteen maisteri Asta Raami esittelee väitöskirjassaan erilaisia käytännön työkaluja ja harjoituksia, joiden avulla intuitiivista ajattelua voi harjaannuttaa.

Miten omaa intuitiotaan ja sen kuuntelemista voi sitten kehittää?

– Hyväksy, että intuitio on tärkeä tietämisen tapa ja voi tuoda arvokasta tietoa, Raami kannustaa.

– Ole omien tuntemustesi äärellä ja havainnoi niitä avoimin mielin. Älä arvota niitä lähtökohtaisesti "hyviksi" tai "huonoiksi", vaan harjoittele neutraali suhtautuminen: "Kas vaan, mielenkiintoista. Tuli tällainen olo, tunne tai tuntemus", Raami kuvaa.

Havainnoimisen jälkeen voi miettiä, mikä merkitys omalla tuntemuksella on. Näin tämän tuntemuksen voi suhteuttaa muuhun päätöksentekoon tai toimintaan.

– On erittäin tärkeää testata intuitiota – kyse ei ole siitä, että intuitioon pitää uskoa, mutta jatkuva epäily tai halveksunta ei myöskään ole hedelmällistä, vaan se tutkitusti haittaa intuitiivisen tiedon hyödyntämistä, Raami kertoo.

Intuition ohella yhtä tärkeää on kehittää havainto- ja erottelukykyä, ja oppia yhdistelemään kahta ajattelun muotoa: intuitiota ja rationaalista päättelyä.

– Tällä tarkoitan sitä, että oppii havainnoimaan yhä hienovaraisempia intuition signaaleja ja erottamaan merkitykselliset signaalit kohinasta. Jollekin nämä intuition signaalit voivat olla vaikka kehollisia tuntemuksia, jollekin toiselle visuaalisia kuvia. Jokainen ihminen on oman itsensä asiantuntija, Raami kuvailee.

– Kannustan kaikkia tutustumaan itseensä, siihen miten havainnoi ja prosessoi tietoa, sekä arvostamaan omaa sisäistä viisauttaan.

Lue myös:

    Uusimmat