Luonnonvoimat eivät antaneet aikaa pelastautua – Indonesian selviytyjät kertoivat riipaisevat kokemukset: "Vaimoni aneli apua"

Tsunamivaroitus peruttiin Indonesiassa – sitten rantaan iskeytyikin valtava aalto 1:42

Indonesian Sulawesin saarelle iskeneestä maanjäristyksestä ja tsunamista selvinneet ovat kertoneet tarinoitaan kansainvälisessä mediassa. Lukuisat joutuivat eroon rakkaistaan.

Kyyneleet kihoavat Dwi Harisin silmiin, kun hän muistelee hetkeä, jolloin maanjäristys tärisytti hänen perheensä hotellihuonetta. Mies selvisi koettelemuksesta kuin ihmeen kaupalla. Hänellä ei kuitenkaan ole aavistustakaan siitä, miten hänen vaimonsa ja tyttärensä kävi, uutisoi ABC News.

Video: Tsunami tallentui videolle. Ihmiset juoksivat kauhuissaan pakoon.

Indonesiaan perjantaina iskeneestä maanjäristyksestä ja sitä seuranneesta tsunamista selvinneet jakoivat lauantaina riipaisevia kokemuksiaan. Vain päivää aikaisemmin he olivat kamppailleet eloonjäämisestä maan vavistessa ja kuusimetristen aaltojen syöksyessä Sulawesin saarelle.

Indonesian kansallisen katastrofiviraston mukaan yli 800 on menehtynyt ja uhrimäärän pelätään nousevan tuhansiin. Sadat ovat loukkaantuneet ja lukuisat joutuneet eroon rakkaistaan.

Mies kuuli vaimonsa anelevan apua, muttei pystynyt tekemään mitään

Haris joutui perjantaina eroon vaimostaan ja tyttärestään, mutta mursi myös selkänsä ja olkapäänsä. Haris jäi romahtavien seinien puristuksiin, eikä pystynyt auttamaan perheenjäseniään.

– Meillä ei ollut aikaa pelastautua. Kuulin, kuinka vaimoni aneli apua, mutta sitten tuli hiljaista, Haris kertoo.

Perhe oli kaupungissa osallistuakseen häihin. Nyt Haris voi vain toivoa, että hänen perheensä on kunnossa.

Ihmiset huusivat kaduilla varoittaakseen muita

Toinen kokemuksensa jakava selviytyjä kertoo nimekseen Nina. 23-vuotias nainen työskenteli pesulassa lähellä rantaa, kun maanjäristys iski ja tuhosi hänen työpaikkansa.

Tiet olivat tukossa ja halkeilleet. Ninan onnistui kuitenkin paeta. Hän meni nopeasti kotiin hakemaan äitiään ja pikkuveljeään. Perhe lähti yhdessä etsimään suojaa, mutta joutui eroon toisistaan.

– Yritimme löytää suojaa, mutta sitten kuulin ihmisten huutavan: ”Vettä! Vettä!”, Nina muisteli itkien.

Maanjäristys ja tsunami jättivät jälkeensä kaaosta ja epätietoisuutta

Kaupungin kapea satama ilmeisesti vahvisti tsunamiaaltojen voimaa. Maanjäristys ja tsunami jättivät jälkeensä laajat tuhot. Muun muassa sairaaloita, hotelleja, kauppakeskus, iso silta ja tuhansia koteja on romahtanut.

– Nyt en tiedä, missä äitini ja veljeni ovat. En tiedä, mistä saada tietoa. En tiedä, mitä tehdä, Nina kertoo.

Indonesian kansallisen katastrofiviraston mukaan kymmenet tai jopa sadat ihmiset olivat kokoontuneet perjantaina rannalle valmistelemaan Palun kaupungin vuosijuhlaa. Heidän kohtalostaan ei ole tietoa.

Lue myös:

    Uusimmat