Luonnon hurjimmat tehopommit flunssaa vastaan – tiesitkö nämä?

Kesälomien jälkeen flunssat jylläävät taas. Kukaan ei nauti kipeänä olemisesta, joten kannattaakin rustailla ylös vinkkejä, jotka pitävät taudit loitolla tai nopeuttavat niistä parantumista. Nesteytys ja tiettyjen vitamiinien saaminen on oleellista.

Kipeänä ruoka ei tahdo maittaa, mutta päästäkseen taudin kourista nopeammin on tärkeää syödä oikein.

Juo riittävästi

Kiinteiden ruokien syöminen on kipeänä haastavaa, koska makuaisti ei ole täysissä voimissaan. Nopeamman parantumisen takia kannattaa juoda riittävästi niin kuumia kuin myös viileitä juomia. Piparminttutee, inkivääritee, vihreä tee ja muut inkiväärijuomat auttavat helpottamaan vatsan oloa. Hedelmistä puristetuista mehuista saa riittävästi kilokaloreita ja sokereita, jotka pitävät heikon olon tiessään. Lämpimät juomat auttavat avaamaan tukkoisen nenän. Hunaja on mahtava tehokeino kipeää kurkkua hellittämään kuuman juoman seassa.

Syö helposti sulatettavia ruokia

Kipeänä ei liiemmin jaksa kokkailla, joten kannattaa valmistaa nopeita ja runsaasti proteiinia sisältäviä ruokia. Parhaita ja nopeita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi munakas, tofu ja kana.

Syö sitrushedelmiä

C-vitamiini ei välttämättä nopeuta parantumista, mutta sitrushedelmän kuoren alla oleva valkoinen kerros sisältää runsaasti flavonoideja, jotka tehostavat vastustuskykyä.

Syö glutationia sisältäviä raaka-aineita

Glutationi on voimakas antioksidantti, joka taistelee tehokkaasti infektioita vastaan. Kyseistä antioksidanttia löytyy muun muassa vesimelonista, parsakaalista, kaalista ja lehtikaalista.

Nautiskele keitoista ja liemistä

Keitot ja liemet ovat kipeille erinomaisia vaihtoehtoja. Ne nesteyttävät, ravitsevat ja helpottavat myös tukkoisuutta. Hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa japanilainen misokeitto ja klassinen kanakeitto.

B6- ja B12-vitamiinia sisältävät ruuat hoitavat

B6- ja B12-vitamiinit antavat runsaasti voimaa ja hoivaavia ainesosia. Kipeänä ollessa ei välttämättä itse jaksa tehdä ruokaa, mutta kannattaa pyytää ystäviä valmistamaan esimerkiksi ruokaa, jossa hyödynnetään kalaa, perunaa, pinaattia tai kalkkunaa. Maito on myös hyvä hoivaavien vitamiinien lähde.

Jogurtti lyhentää taudin jatkuvuutta

Saksalaisen tutkimuksen mukaan jogurteissa olevat probiootit saattavat nopeuttaa taudista parantumista jopa kahdella päivällä. Jogurtteja valikoitaessa kannattaa valita erityisesti runsaasti lactobacillus reuteri ja lactobacillus casei maitohappobakteereita sisältäviä tuotteita. Erityisesti nämä kaksi maitohappobakteeria tehostavat vastustuskykyä.

Lähde: Fit Sugar

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja