Saksassa dioksiiniskandaali on nostanut luomutuotteiden, erityisesti munien ja sianlihan kysyntää huimasti. Tuoreen elintarvikekriisin uskotaan kasvattavan luomun osuutta elintarvikekaupasta nyt pysyvästi. Aikaisemmin vastaavat perinteisen elintarviketuotannon ongelmat ovat tuoneet vain lyhytaikaisen piikin luomuruoan myyntiin.
− Ei ole mitään enää, ei edes varastossa. Kahden aikaan myytiin viimeiset munat, luomuruokaketju Basicin myyjä valittelee illansuussa Münchenin Nymphenburger Strassella.
Nimenomaan munien ja sianlihan tuottajia ravisteleva dioksiiniskandaali on jatkunut jo viikkoja. Yhä useammat saksalaiset jättävät kanamunat joko kokonaan ostamatta tai ostavat luomua.
Muniin ja lihaan päätynyt terveydelle haitallinen dioksiini on peräisin saastuneesta rehusta, jota on syötetty tuhansilla tiloilla erityisesti Pohjois-Saksassa. Rehun valmistuksessa on käytetty kasvisrasvojen sijasta dioksiinia sisältäviä teollisuusrasvoja. Saksan hallitus on luvannut kiristää huomattavasti rehua tuottavien yritysten valvontaa.
Münchenin suurissa luomusupermarketeissa arvioidaan, että munien myynti on kasvanut 15–20 prosenttia viime viikkoina. Saksan luomualan keskusliiton mukaan luomutukkurit olisivat myyneet jopa 30 prosenttia enemmän munia vähittäiskaupoille.
Myös teurastamoista kerrotaan, että kanaa, kalkkunaa ja sianlihaa on myyty 20–30 prosenttia edelliskuukausia enemmän.
Ei pelkkä piikki
Saksaa ovat viime vuosina ravistelleet useat elintarvikeskandaalit. On ollut hullun lehmän tautia, mädäntyneitä raaka-aineita lihavalmisteissa sekä muutama vuosi sitten myös dioksiinia. Jokainen kriisi on lisännyt luomutuotteiden myyntiä, mutta useimmiten vain hetkeksi.
