Luomumunat revitään Saksassa käsistä

Saksassa dioksiiniskandaali on nostanut luomutuotteiden, erityisesti munien ja sianlihan kysyntää huimasti. Tuoreen elintarvikekriisin uskotaan kasvattavan luomun osuutta elintarvikekaupasta nyt pysyvästi. Aikaisemmin vastaavat perinteisen elintarviketuotannon ongelmat ovat tuoneet vain lyhytaikaisen piikin luomuruoan myyntiin.

− Ei ole mitään enää, ei edes varastossa. Kahden aikaan myytiin viimeiset munat, luomuruokaketju Basicin myyjä valittelee illansuussa Münchenin Nymphenburger Strassella.

Nimenomaan munien ja sianlihan tuottajia ravisteleva dioksiiniskandaali on jatkunut jo viikkoja. Yhä useammat saksalaiset jättävät kanamunat joko kokonaan ostamatta tai ostavat luomua.

Muniin ja lihaan päätynyt terveydelle haitallinen dioksiini on peräisin saastuneesta rehusta, jota on syötetty tuhansilla tiloilla erityisesti Pohjois-Saksassa. Rehun valmistuksessa on käytetty kasvisrasvojen sijasta dioksiinia sisältäviä teollisuusrasvoja. Saksan hallitus on luvannut kiristää huomattavasti rehua tuottavien yritysten valvontaa.

Münchenin suurissa luomusupermarketeissa arvioidaan, että munien myynti on kasvanut 15–20 prosenttia viime viikkoina. Saksan luomualan keskusliiton mukaan luomutukkurit olisivat myyneet jopa 30 prosenttia enemmän munia vähittäiskaupoille.

Myös teurastamoista kerrotaan, että kanaa, kalkkunaa ja sianlihaa on myyty 20–30 prosenttia edelliskuukausia enemmän.

Ei pelkkä piikki

Saksaa ovat viime vuosina ravistelleet useat elintarvikeskandaalit. On ollut hullun lehmän tautia, mädäntyneitä raaka-aineita lihavalmisteissa sekä muutama vuosi sitten myös dioksiinia. Jokainen kriisi on lisännyt luomutuotteiden myyntiä, mutta useimmiten vain hetkeksi.

Myös nyt jotkut markkina-asiantuntijat varoittavat, että munien kysynnän nousu jää sittenkin vain lyhytaikaiseksi piikiksi. Luomu on kalliimpaa ja saksalaiset ovat säästäväisiä.

Maan suurimman luomuketjun Alnaturan perustaja Götz Rehn on toista mieltä.

− Elintarvikeskandaalit muuttavat aina kuluttajien ajattelua, Rehn on tähdentänyt julkisuudessa.

Rehn muistuttaa, että luomutuotannossa teollisuusrasvojen käyttö on, toisin kuin perinteisessä maataloudessa, kielletty kokonaan. Elintarvikevalvonnasta vastaavien viranomaisten mukaan taas ei ole täysin poissuljettua, että myös luomumunista tai -lihasta löytyisi haitallista dioksiinia.

Luomun osuus Saksan 110 miljardin euron elintarvikemarkkinoista on edelleen vain kuuden prosentin luokkaa, vaikka kysyntä on kymmenessä vuodessa kolminkertaistunut. Joka tapauksessa kasvu jatkuu. Alustavien tietojen mukaan luomuelintarvikkeita myytiin viime vuonna 5–10 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Studio55 München/Tapio Nurminen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja