Luomuliitto tyrmistynyt MTK:n GMO-innosta

Luomu- ja lähiruokaan erikoistunut Anton & Anton-myymälä Museokadulla Helsingissä.
Luomu- ja lähiruokaan erikoistunut Anton & Anton-myymälä Museokadulla Helsingissä.
Julkaistu 13.09.2013 19:04

Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila on erittäin huolestunut geenimuuntelun vyöryttämisestä kotimaiseen ruokaketjuun.

– Keväällä suuret rehunvalmistajat ilmoittivat aloittavansa muuntogeenisten rehuraaka-aineiden tuonnin, tällä viikolla Evira kohautti aikomuksella kieltää GMO-vapaa merkinnät siipikarjanlihassa ja nyt MTK:n puheenjohtaja haluaa satsata GMO-viljelyn kehittämiseen, Lassila kummastelee.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila toivoi tänään Ylen haastattelussa suurempia satsauksia geenimanipuloidun ruoan tuotantoon sekä kasvinjalostuksen tutkimukseen ja kehittämiseen. Marttilan mukaan GMO-viljely auttaisi osaltaan nostamaan satotasoja ja viljelyvarmuutta.

– Kun muualla Euroopassa on havahduttu geenimuuntelun mukanaan tuomiin haittoihin ja mietitään mahdollisuuksia GMO-viljelyn rajoittamiseen, esittää viljelijäjärjestö MTK:n puheenjohtaja sitä tuotantomme pelastukseksi. Viljelijöiden oikeus puhtaaseen tuotantoon ja kuluttajien vaatimukset tietää ruoan alkuperä tuntuvat kaikuvan kuuroille korville, Luomuliiton Lassila arvostelee Marttilan kannanottoa.

Lassila korostaa, että kotimaisen ruoantuotannon imago perustuu puhtauteen. Hänen mukaansa Suomen tulee pitää tiukasti kiinni GMO-vapaudesta ja siten mahdollistaa puhdas tuotanto tulevaisuudessakin.

– Geenimuunneltujen kasvien tulo pelloillemme aiheuttaisi väistämättä vaikeuksia luomulle ja tavanomaiselle GMO-vapaalle tuotannolle, sillä muuntogeenisen aineksen leviämistä ja sekoittumista ei pystytä millään keinolla välttämään, Lassila varoittaa.

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa