Luomua, ekoa vai orgaanista – kuinka hyvin tunnet kosmetiikkasanaston?

Luonnollinen lopputulos, parabeeniton vai säilöntäaineeton? Kosmetiikkaostoksilla valitaan yhä useammin luonnolliselta kuulostavia tuotteita.

Kosmetiikassa on viime vuosina menty aina vain enemmän luonnonmukaisia raaka-aineita suosivaan suuntaan. Luonto kiittää, mutta myös ihmisten mieliin on iskostunut tunne siitä, että luonnonmukainen kosmetiikka tekee hyvää myös meille.

Miten ihovoideostoksilla pysyy kärryillä kaikista eri käsitteistä? Jos haluan tukea Reilua kauppaa, ostanko silloin luomua? Jos ostan luomua, vältänkö säilöntäaineet? Tarkoittaako luonnolliset ainesosat, että tuote on myös ekologinen?

Luonnonkosmetiikan raaka-aineille voi herkistyä yhtä lailla kuin synteettisille ainesosille. Tärkeintä onkin löytää juuri itselle sopivat tuotteet – kokeilemalla.

Luonnonkosmetiikka

Luonnonkosmetiikassa käytetään raaka-aineita, jotka ovat mahdollisimman vähän haitallisia sekä ihmiselle että luonnolle. Esimerkiksi silikoneja, parabeeneja ja keinotekoisia väriaineita ja hajusteita ei käytetä ollenkaan luonnonkosmetiikassa.

Yleisiä luonnonkosmetiikasta kertovia sertifikaatteja:

  • NaTrue
  • Cosmébio
  • BDIH
  • Ecosert

Ekosertifioitu luonnonkosmetiikka tarkoittaa kosmetiikkamerkkejä, jotka ovat saaneet ekosertifikaatin. Ekosertifikaatteja myöntävät erilaiset riippumattomat järjestöt. Luonnonkosmetiikalle ei ole olemassa omaa lainsäädäntöä.

Orgaaninen kosmetiikka, ekokosmetiikka ja luonnonmukainen kosmetiikka ovat synonyymeja luonnonkosmetiikalle.

Luomukosmetiikka

Luomukosmetiikassa raaka-aineet ovat luomua. Lisäksi kaikki luonnonkosmetiikassakin kielletyt aineet puuttuvat myös luomukosmetiikasta. Toisinaan kuitenkin luomukosmetiikassa käytetään esimerkiksi synteettisiä säilöntäaineita. Tämän vuoksi luonnonkosmetiikan ja luomukosmetiikan ero voi olla kuluttajalle merkittävä.

Tuorekosmetiikka

Tuorekosmetiikassa säilöntäaineita ei käytetä ollenkaan. Tuotteet säilyvät yleensä muutaman viikon ja toiset tuotteet tulee säilyttää jääkaapissa.

Reilun kaupan kosmetiikka

Reilun kaupan kosmetiikassa raaka-aineista kaikki saatavilla olevat raaka-aineet ostetaan Reilun kaupan viljelijöiltä.

Lue myös:

    Uusimmat