Lumikaaos peruttu – meteorologi kertoo, mikä ennusteessa meni mönkään

4:05
Onko lumikaaos peruttu? Minne sataa ja minne ei - soitimme Forecalle ja otimme selvää

Etelä-Suomeen ennakoitiin runsaiden lumisateiden saapumista viikonlopuksi, mutta toisin näyttää käyvän. Forecan meteorologi Joanna Rinne kertoo, miksi parin päivän takaiset ennusteet ja laskelmat eivät loksahtaneet kohdilleen Etelä-Suomen osalta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.

– Tällä hetkellä alkaa näyttää siltä, että toive siitä, että etelään sataisi lumi viikonloppuna alkaa olla turha. Odoteltu lumisade jää nimittäin Suomen eteläpuolelle. Vielä pari päivää sitten näytti siltä, että tämä toisi suuren määrän lunta etelään, mutta nyt se on tämän hetken ennusteissa jäänyt Viron puolelle, Rinne kertoo.

Rinteen mukaan huomenna on jonkunlainen mahdollisuus, että lunta vielä saataisiin.

– Suomenlahden päälle on muodostumassa lumikuuroja, jotka saattavat kulkeutua Etelä-Suomen päälle aivan etelärannikolle. Mutta se on aivan säkästä kiinni, jäävätkö sateet meren päälle vai pääsevätkö ne Suomeen.

Seuraava lumisadealue on tulossa tiistain aikana. Rinteen mukaan tästä sadealueesta saattaa tulla lunta osaan eteläistä Suomea sekä itäiseen Suomeen. Suurista lumimääristä ei kuitenkaan ole kyse.

Korkeapaine työnsi sateet pois

Mutta miksi suuret lumisateet jäivät käytännössä toteutumatta? Rinne kertoo, että tilanne johtuu Suomen päällä olevasta korkeapaineesta:

– Suomi kuuluu laajaan korkeapaineen alueeseen. Lumisateet kulkevat korkeapaineen alueen eteläpuolitse. Korkeapaine on vahvistunut oletettua enemmän ja se  puskee sateita pois Suomen päältä. Seurauksena on enemmän kuivaa pakkasilmaa.

Rinne kertoo, että lumipeitteen raja kulkee tällä hetkellä Keski-Suomessa. 

– On joitain yksittäisiä asemia Etelä-Suomessa, joissa on lunta muutamia senttejä tällä hetkellä, mutta esimerkiksi etelärannikko on käytännössä lumeton.

Rinne kertoo, että yleisilmeeltään tuleva viikko on kylmä, talvinen ja kuiva. Suuria lumisateita ei etelään ole välttämättä ensi viikolla näköpiirissä. Seuraavat isommat lumisadealueet voivat olla luvassa viikonvaihteen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja