Iskeekö Tanskan lumikaaos Suomeen? Meteorologi mykistyi: "Uskomaton tilanne!"

Pohjois-Tanskaa riepotteli eilen voimakas matalapaine, joka sai lumisateillaan Pohjois-Jyllannin liikenteen kaaokseen.

Kerroimme aiemmin, että lähes 30 ihmistä joutui viettämään yönsä Ikea-tavaratalossa Aalborgin kaupungissa, kun poliisi kehotti ihmisiä olemaan lähtemättä liikenteeseen.

Viranomaiset joutuivat sulkemaan teitä ja keskeyttämään joukkoliikenteen lumisateen takia.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että kyseessä oli Tanskan ja Etelä-Ruotsin yli pyyhkäissyt voimakas matalapaine, joka tuprautti lähes kaiken sateen lumena.

Meteorologin mukaan Tanskassa ei ole eilen mitattu varsinaista lumensyvyyttä, mutta sadehavaintojen ja ennustemallien perusteella lunta on voinut tulla noin 25 senttiä. Sulat, lämpimät merialueet voimistivat sateita.

Sadealue jatkaa Itämeren yli Viroon ja Baltiaan

– Välillä on katsottu, tulevatko sen sateet Suomeen, mutta ei se meille saavu, vaan menee etelästä ohi, Rintaniemi kertoo.

"Uskomaton tilanne"

Perjantaina Tanskaan on ennustettu toista matalapainetta, joka niin ikään puskee kohti Baltiaa väistäen todennäköisesti Suomen. Myös perjantain sade voi aiheuttaa liikenteeseen ongelmia reitillään.

– Onhan se hassua, että täällä eteläisessä Suomessa lunta on odotettu, mutta matalapaineet tuntuvat olevan toistuvasti samalla reitillä ja menevät ohi.

Meteorologin mukaan syynä on pieni korkeapaine, joka estää sateiden tulon Suomeen.

– Tällä hetkellä kaikki lumisateet tuntuvat karttavan Etelä- ja Lounais-Suomea. Tässä olisi hyvä potentiaali lumentuloon, kun meillä on kylmä pakkasilma ja lämmin merialue, jotka voisivat lisätä lumisateen voimaa, mutta sopivaa matalapainetta ei osu kohdalle. Uskomaton tilanne!

Loppuviikolla lunta etelärannikollekin?

Tänään Suomessa tulee vain hajanaisia sateita Lapin eteläosassa, mutta päivä on muuten pilvipoutainen.

– Välillä pilvipeite aukkoilee. Kaikkein aurinkoisimmat alueet ovat pieninä lämpäreinä maan keskiosassa, ja siellä on tosi kylmä.

Mahdollisuus lumentuloon etelässä on kuitenkin näköpiirissä.

– Itsenäisyyspäivää lähestyttäessä näyttää, että mahdollisuuksia on, että jonkinlainen lumisadenauha kehittyy Suomenlahdelle, ja etelärannikollekin saadaan lunta.

Lue myös:

    Uusimmat