Vahvistus: Näin myöhäisen kevään kaikkien aikojen lumiennätys rikki Nurmijärvellä – "Hullultahan tämä kuulostaa"

MTV Uutisten lukijat lähettivät kuvia lumikaaoksesta: "Toivottavasti sulaa juhannukseksi pois" 1:53
MTV Uutisten lukijat lähettivät kuvia lumikaaoksesta: "Toivottavasti sulaa juhannukseksi pois."

Maanantai- ja tiistaiaamun välillä maan lounaisosassa satoi ennätyksellisesti lunta.

Ilmatieteen laitos kertoo, että maanantai- ja tiistaiaamun välillä lunta satoi 10–20 senttimetriä. Erityisesti lunta tuli Uudenmaan länsiosassa, Kanta-Hämeen eteläosassa ja Varsinais-Suomessa.

Eniten lumensyvyys kasvoi aamumittauksen mukaan Nurmijärven Röykän havaintoasemalla. Siellä lunta satoi 21 senttimetriä.

– Nurmijärvellä havaittu 21 senttimetrin lumisadekertymä on ennätyksellinen tähän aikaan vuodesta. Maan lounaisosassa ei ole ennen satanut näin paljon lunta vuorokaudessa näin myöhään keväällä, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Nurmijärven kunta kertoi Facebookissa, että käytössä on kunnan koko aurauskalusto.

– Hullultahan tämä hieman kuulostaa, mutta lisäksi myös hiekoitamme joitain pahimpia kohtia. Juuri, kun olimme hyvässä vauhdissa hiekanpoiston kanssa, kertoo katujen kunnossapitoinsinööri Niina Alakotila.

 

Pekka Pouta: Näin paljon lunta on tullut 3:12
Pekka Pouta: Näin paljon lunta on tullut

Lunta on ollut huhtikuussa maassa ennenkin, mutta silloin kyse on ollut yleensä talven takaisia vanhoja lumia. 

Edellisen kerran vastaavanlaisia lumisateita oli maan lounaisosassa huhtikuun lopulla vuonna 1985. Tuolloin Laitilassa kertyi lisää lunta 19 senttimetriä vuorokaudessa, tiedotteessa kerrotaan.

Ilmastonmuutos voi lisätä lumisateita

Ilmatieteenlaitos kertoo, että ilmaston lämpenemisen myötä ilmakehän kosteussisältö on kasvanut, mikä lisää voimakkaampien sateiden riskiä. Sademäärät ovat kasvussa vuoden talvipuoliskon lämmetessä.

– Ääri-ilmiöiden tutkimus on parhaillaan kehitysvaiheessa, ja tiedeyhteisön tavoitteena on ottaa käyttöön nykyistä tarkemman erotuskyvyn ilmastomalleja, joilla voidaan saada parempaa tietoa sään ääri-ilmiöiden, kuten voimakkaiden lumisateiden esiintymisen muutoksista, tutkimusprofessori Hilppa Gregow Ilmatieteen laitokselta toteaa tiedotteessa.

Lumisade jatkuu tiistaina. Ilmatieteenlaitoksen tietojen mukaan esimerkiksi Espoon Nuuksion automaattimittauksessa lumipeite on kasvanut jo 28 senttimetriä.

Lumisade hankaloitti ajokeliä, mitä pahensi entisestään jäätävä sade.

Neljä raitiovaunua jumissa Helsingin Maunulassa 0:32

Neljä raitiovaunua jumissa Helsingin Maunulassa.

Lue myös:

    Uusimmat