Lukupiiri: Suomalaistoimittaja luo Lontoossa historiaa

Lukupiirissä luetaan kiehtovia, keskustelua herättäviä kirjoja! Esittelemme viikoittain lukemisen arvoisen kirjan, jonka voit voittaa omaksesi.

Kirja: Joki kaupungin alla
Kirjailija: Jouko Heikura
Kustantaja: Gummerus
Helmiä: 3

Miten suuri on median valta? Millainen on journalismin synkkä puoli? Miten pitkälle toimittajat ovat valmiita menemään uransa takia?

Joki kaupungin alla on viihdyttävä fiktiivinen sukellus Lontoon hektiseen elämäntyyliin, 90-luvun suurimpiin uutistapahtumiin sekä armottomaan mediamyllerrykseen.

Romaanin päähenkilönä on toimittaja Rakel Aho, joka työskentelee Lontoossa kirjeenvaihtajana. Virkistävän itsenäinen, epäsentimentaalinen ja piinkova suomalaisnainen tekee työtään intohimolla etsien samalla brittimiesten sylistä lohtua. Rakel kokee uutiset eturivistä, sotkeutuu kiperiin tilanteisiin ja joutuu lopulta pelinappulaksi hengenvaarallisessa pelissä.

Rakel ei aikonut jähmettyä paikoilleen, hän uskoi tietävänsä mitä työ tarkoitti, sillä oli ollut Itä-Euroopassa todistamassa kommunismin kaatumista ja raportoinut piiritetystä Sarajevosta, josta hänellä oli koko loppuelämän mukana kulkeva matkamuisto, toisesta kädestä puuttuvat kaksi sormea. Toimittajan tärkein tehtävä oli nähdä, kokea ja ymmärtää, ja kertoa näkemänsä kiinnostavasti. Riskeistä huolimatta, Rakel ajatteli ja painoi oiken käden syliinsä.

IRA:n pommi-iskut, jalkapallon maailmanmestaruuskisat sekä prinsessa Dianan kuolema… Rakelin matkassa lukija pääsee tapaamaan niin pop-tähtiä, poliitikkoja, aristokraatteja, roskalehtien toimittajia kuin kuninkaallisia – ja ihastuu sekä vihastuu englantilaiseen yhteiskuntaan.

Hän huomasi Rakelin ilmeen ja käski tämän rauhoittua.

”Turhaan stressaat periaatteittesi vuoksi. Tässä maassa on eri pelisäännöt, kilpailu on kovaa ja kynnys julkaista ihmisten yksityiselämään puuttuvia paljastuksia muita maita matalampi. Toimittajat käyttävät yksityisetsiviä, salakuuntelevat ja ostavat tietoja virkamiehiltä, poliiseilta ja sairaalan henkilökunnalta. He rikkovat silmää räpäyttämättä lakia ja sanovat tekevänsä sen yleisen edun nimissä”.

Lontoossa ja New Yorkissa kirjeenvaihtajana työskennellyt Heikura tuntee alan ja koluaa romaanissaan läpi aikakauden mediatapahtumat – jopa niin uskollisesti, että välillä kirjan tapahtumat tuntuvat hieman päälleliimatuilta.

Nopeatempoinen juoni ei täysin tavoita sitä jännityksen astetta mihin sillä olisi mahdollisuus, mutta romaani on menevä ja helppolukuinen. Romantiikka jää kirjassa toissijaiseen rooliin, vaikka Rakelin elämässä pyöriikin muutama brittikomistus.

Suosittelen kirjaa kaikille englantilaisesta elämäntyylistä kiinnostuneille. Itse rakastin sitä miten romaani kuvailee Lontoon sykkivää ilmapiiriä. En ole lukenut Rakel Ahon tarinan aloittavaa Mustien vuorten varjossa (mikä ei haitannut lukuelämystä), mutta aion nyt tarttua myös Heikuran esikoisromaaniin.

Teksti: Leena Salo

Kuva: Gummerus

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja