Mainos

Luksusvaras iski 19 kertaa kalliilla omakotialueilla – murtautui Marimekon ex-omistajan kotiin parvekkeen kautta ja vei arvokoruja

Espoon käräjäoikeus tuomitsi 36-vuotiaan albanialaismiehen vankeuteen kaikkiaan yhdeksästätoista asuntomurrosta. Murrot tapahtuivat hiljaisilla asuntoalueilla Espoossa ja Helsingissä.

Mies kertoi etsineensä syrjäisiä ja tyhjältä vaikuttavia kohteita, jonka jälkeen hän murtautui sisään.

Kaksi ensimmäistä asuntomurtoa hän teki maaliskuussa 2017 Espoon Laaksolahden omakotitaloalueella. Ensimmäisessä hän rikkoi ulko-oven vieressä olevan ikkunan. Penkomisen jälkeen hän löysi koruja useiden tuhansien eurojen arvosta.

Toisessa tapauksessa mies teki parvekkeen ovilasiin reiän ja avasi oven sitä kautta. Mukaan lähti muun muassa kultainen rannekello, koruja ja valvontakamera tarvikkeineen.

Toinen rikossarja

Mies oli palannut kuuden päivän päästä Albaniaan ja tuli Suomeen uudestaan huhtikuussa 2018.

Huhtikuussa kohteena olivat asunnot Espoon Westendissä. Murtoja tapahtui perättäisinä päivinä hiljaisilta vaikuttaneisiin omakotitaloihin.

Kohteina oli alueen kalleimpia asuntoja. Saaliit olivat merkittäviä: eräästäkin löytyi 27500 euron edestä koruja, rannekelloja ja kalvosinnappeja.

Marimekon omistajan kotiin parvekkeen kautta

Marimekon entisen omistajan Kirsti Paakkasen asuntoon mies murtautui rikkomalla yläkerran parvekkeen ovilasin kivellä. Mies etsi asunnosta anastettavaa omaisuutta ja vei mm. merkkisilmälasit ja koruja. Varastetun omaisuuden arvo oli 1500 euroa.

Yhden murron mies jätti kesken, kun huomasi tiellä toisen ihmisen. Kerran asukas heräsi, jolloin albanialainen poistui paikalta. Westendissä rikoksia oli viisi.

Huhtikuun lopussa mies siirtyi Helsingin Kulosaareen. Siellä murtoja oli vain kaksi, koska ensimmäisestä löytyi omaisuutta vain 200 euron arvosta ja toisessa varashälytin karkotti miehen.

Ennen vappua albanialainen murtautui Länsi-Pakilan omakotitaloalueella kahteen taloon ja vei käteistä ja koruja 3500 ja 9000 euron arvosta. Seuraavat murrot tapahtuivat Espoon Westendissä ja Laaksolahdessa sekä Helsingin Marjaniemessä ja Kuusisaaressa.

Saaliit vaihtelivat muutamasta satasesta yli 20000 euroon. Mies vei käteistä, koruja ja kelloja. Eräästä talosta löytyi pieni kultaharkko. Yhdestä talosta hän vei keräilykolikoita, jotka hän kuitenkin hylkäsi läheisen talon taakse.

Myönsi teot

Mies jäi kiinni 9. toukokuuta. Poliisi epäili mies aluksi vain kolmesta murrosta

Kuulusteluissa albanialainen kuitenkin oma-aloitteisesti tunnusti kuusitoista muuta murtoa lisää. Kaksi ensimmäistä vuoden 2017 murtoa oli miehen mukaan päähänpistoja, mutta sen jälkeisissä oli ”jonkinlaista suunnitelmallisuutta”.

Albanialaismies myönsi oikeudessa syytteet. Kun hänen rahansa olivat loppuneet, hän oli matkustanut bussilla, junalla tai metrolla ja jäänyt pois omakotitaloja nähtyään, mies kertoi.

Murtokohteet olivat syrjäisiä ja mies oli aina pyrkinyt varmistumaan ennen murtautumista, ettei asukkaita ollut kotona.

Oikeus totesi, että tekoihin nähden oikeudenmukainen rangaistus olisi ollut kolme vuotta vankeutta. Koska mies oma-aloitteisesti tunnusti rikoksiaan, oikeus alensi rangaistuksen 2 vuoteen 2 kuukauteen.

Mies pysyy vangittuna.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja