Luksuskenkiä, muotivaatteita ja TikTok-sotilaita – tällainen on Putinin sotakoira, julma tshetsheenijohtaja Ramzan Kadyrov

Pröystäilevä johtaja, joka lähettäisi lapsensakin sotaan – tällainen on tshetsheenijohtaja Kadyrov 1:37
Katso video: Pröystäilevä johtaja, joka lähettäisi lapsensakin sotaan – tällainen on tshetsheenijohtaja Kadyrov: "Me tapamme heidät kaikki"

Venäjälle kuuluvassa Tshetshenian tasavallassa yritetään voimakkaasti painostaa kansalaisia värväytymään sotaan Ukrainassa. Tshetshenian johtaja haukkui kotiin jäävät rääsyläisiksi. Millainen johtaja on paholaiseksikin nimitetty Ramzan Kadyrov?

Tshetshenian johtaja, Venäjän presidentti Vladimir Putinin sotakoirana tunnettu Ramzan Kadyrov omaa julman maineen. Hänen 'kadyroviitteina' tunnettua sotajoukkoaan syytettiin jo Georgian ja Syyrian sotien aikana julmuudesta ja siviiliväestöä kohtaan kohdistetuista raakuuksista.

Independent-lehdessä haastateltu lakimies ja Venäjän ja Kaukasuksen alueen asiantuntija Christopher Swift kertoo, että Kadyrovin sotajoukkio on epämääräinen yhdistelmä konservatiivista islamia, slaavilaista uskollisuutta ja Putinin valtapiiriä. 

Kadyrov on ollut Putinille tärkeä työkalu

Kadyrovien ja Putinin suhde alkoi jo toisen Tshetshenian sodan aikana 1990-luvun lopulla. Tuolloin Kreml pyrki pönkittämään Putinia Venäjän uutena johtajana, ja paikallinen tshetshenialainen sotalordi, Ramzanin isä Akhmad Kadyrov, vaihtoi leiriä Venäjän puolelle ja auttoi Putinin Venäjää kukistamaan tshetsheenit.

Kadyrovien rooli Tshetshenian hallinnassa onkin ollut merkityksellinen Venäjälle, ja kadyroviitit ovat olleet Venäjän aiemmissa sotaretkissä mukana hoitamassa "likaisia töitä". Maine oli kuitenkin olemassa jo Tshetsheniassa.

– He kiersivät talosta taloon ryöstellen ja kidnapaten ihmisiä ja tehden seksuaalista väkivaltaa, kertoo Tshetsheniassa 2000-luvun alussa asunut hollantilainen Matthias van Lohuizen Independentille.

Luksuskenkiä, muotivaatteita ja TikTok-sotilaita

Jo ennen Ukrainan sotaa Kadyrov oli tunnettu huikentelevasta maustaan. Iso osa hänen vallastaan perustuu rahoitukseen Venäjältä, sillä hän itse on kertonut hänen hallintonsa saavan vuodessa peräti 3,8 miljardia dollaria Kremliltä.

Kadyrov antaa rahan myös näkyä. Pian Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan alettua Kadyrov nähtiin videolla, jossa hänellä oli jalassa 1580 dollarin arvoiset Pradan muodikkaat maastokengät, kertoo Switzerland Times

Toisella videolla Kadyrovin toimistossa nähtiin nyrkkeilysäkki, joka oli saksalaisen muotikeisari Karl Lagerfeldin suunnittelema. Settiin kuuluvat myös yli 100 000 dollarin nyrkkeilyhanskat.

Kalliin maun omaava tshetsheenijohtaja perustaa valtansa nimenomaan viestintään. Venäjän hyökkäyssodan alussa kadyroviitit latasivat TikTokiin, Telegramiin ja muuhun sosiaaliseen mediaan runsaasti videoita, joissa nämä ampuvat milloin tyhjiä rakennuksia, milloin ilmaan, usein räikeästi lavastetuissa "taistelutilanteissa".

Kadyrov itsekin näkyi eräällä videolla pyrkien tekemään vaikutelman, että hän olisi ollut henkilökohtaisesti Ukrainassa taistelemassa. Taustalla oli kuitenkin Rosneftin bensa-asema, jollaisia Ukrainassa ei ole. 

– Kadyrov on pelkkää PR:ää ja viestintää. Hän ei ikinä riskeeraisi omaa henkeään, kertoo Thornike Gordadze International Institute of Security Studiesista Independent-lehdelle.

Tshetsheniassa miehiä painostetaan sotaan

Kadyrov on myös näkyvästi kritisoinut Venäjän sodanjohtoa muun muassa vetäytymisestä Hersonista. 

Kadyrovin joukot ovat ottaneet raskaita tappioita Ukrainassa, muun muassa lokakuun 24. päivä Ukrainan tykistöisku osui kadyroviittien päämajanaan pitämään rakennukseen, jossa kuoli kymmeniä tshetsheenisotilaita.

Radio Free Europen (RFE) mukaan Tshetsheniassa on käynnistetty kampanja, jossa miehiä painostetaan aggressiivisesti sotaan. Aiemmin mainitun iskun jälkeen Kadyrov julkaisi Telegram-kanavallaan viestin, jossa hän väitti tshetshenialaisten olevan Ukrainassa puolustamassa uskontoaan ja perhearvojaan, ja että jokaisen taistelukykyisen tulisi värväytyä välittömästi.

– Kuinka voitte nukkua rauhassa kotona tänään? Miksi ette keräänny moskeijoihin rukoilemaan ja toimistoihin värväytymään? Mitä aiotte kertoa perheillenne? Tshetsheenit, jotka eivät taistele, ovat rääsyläisiä, eivät mitään muuta, Kadyrov paasasi videolla 27. lokakuuta. 

Lue myös:

    Uusimmat